NEW YORK - Tegenstellingen in de Nederlandse tennisafvaardiging bij de US Open. Raemon Sluiter won van Taylor Dent en zat na afloop zwaar te balen. Martin Verkerk verloor van Andy Roddick en zat na afloop te juichen. Het waren de taferelen in Flushing Meadow te New York op de avond van de tweede dag in het laatste grandslam van het seizoen.

Het aantal Nederlandse tennissers in de tweede ronde kwam dinsdag op drie. Toen de zon de temperaturen nog opschroefde naar dertig graden zegevierde Sjeng Schalken over zijn oude rivaal Mark Philippoussis. De Australiër staakte de strijd in de vierde set toen hij een knieblessure opliep bij een onhandige sprong naar een lob.

Met 6-7 4-6 6-3 5-3 ging Schalken naar de tweede ronde waarin hij donderdag tegenover de Kroaat Ivan Lubicic komt te staan. Dan speelt ook John van Lottum, die zich maandag al kwalificeerde, tegen Richard Krajiceks overwinnaar Jiri Novak.

Sluiter

Na Schalken boekte Raemon Sluiter de derde oranjezege. De -jarige Rotterdammer was in een waanzinnige partij over vijf sets meester over Taylor Dent, een Amerikaans servicekanon: 3-6 6-3 6-0 -6 6-3. Na drie sets had hij de partij in de zak en bij 1-3 in de vijfde leek hij hopeloos verloren.

Plotseling veerde hij op om met vijf gewonnen games de wedstrijd binnen te halen. Na afloop deed hij met hangende schouders zijn verhaal. "Ik kreeg onderweg een mentale dip. Dat was helemaal niets voor mij en het was ook helemaal geen goed gevoel", jammerde de anders mentaal sterke en vrolijke tennisser die nog wel gesterkt door Feyenoords triomf op Fenerbahce de baan was opgegaan. "Mijn opslag was ook knudde", jammerde hij voort. "Ik moet hard aan het werk om te verbeteren." In de tweede ronde wacht hem andere koek dan de wispelturige Drent. Hij komt dan tegenover de Amerikaanse publiekslieveling Andy Roddick te staan, de vooravond van diens 20e verjaardag.

Verkerk

Roddick, e geplaatst, ontdeed zich dinsdagavond laat met de nodige moeite van de Nederlandse grandslamdebutant Martin Verkerk: 7-6 6-3 6-4.

De drie jaar oudere speler uit Alphen aan den Rijn mocht zijn debuut opsieren in de ambiance van het machtige Arthur Ashe Stadium voor 20.000 toeschouwers.

"Een geweldige ervaring waar ik veel van kan leren", vond de enthousiaste Verkerk achteraf, "en ik denk dat ik hem behoorlijk partij heb geboden. Hij is natuurlijk al een grote speler met toernooizeges en ik kom pas kijken op het hoogste niveau. Maar ik zit pas op 30 procent van mijn kunnen. Ik kan nog veel verbeteren en daar ga ik keihard aan werken. Ik kan het niveau van de top-50 aan. Volgend jaar ben ik hier terug, dat is zeker."