AMSTERDAM - Michael Rasmussen voelt zich te pakken genomen door het wielermilieu. In de krant Ekstra Bladet bezigt de 35-jarige renner gewelddadige taal.

''Als sommige personen dood en begraven zouden zijn, voel ik me ongetwijfeld gelukkiger. Maar ik ben niet voornemens om een groep Colombiaanse gangsters in te huren.''

Dit jaar koerst Rasmussen voor het bescheiden Miche Silver Cross omdat geen enkele grote ploeg hem wilde inlijven na het aflopen van zijn schorsing.

In het interview met Eksta Bladet geeft de verbitterde Deen af op de wielerunie UCI en haar patron Pat McQuaid, de Tourorganisatie ASO, de Deense wielerfederatie en z’n oud-werkgever Rabobank.

''Ik zeg wat ik denk,'' aldus Rasmussen. ''Natuurlijk is het erg om mensen dood te wensen, maar ik schaam me niet voor deze uitspraak.''

Liegen

Rasmussen keerde eind juli 2009 terug in competitie na een tweejarige schorsing. De Deen had gelogen over zijn verblijfplaats in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk van 2007.

Zijn toenmalige equipe Rabobank verbrak de samenwerking toen dit uitkwam. Op het moment van de breuk was Rasmussen vrijwel zeker van de winst in de Tour de France.

''Iedereen die wordt bestolen van de eindzege in de Tour zou zich gedeprimeerd voelen,'' verdedigt Rasmussen zijn uitspraak. ''Dat wekt agressie op.''