AMSTERDAM - Bayern München-coryfee Franz Beckenbauer wil Kevin Kuranyi terugzien in het Duitse team. Bondscoach Joachim Löw heeft na een aanvaring in 2008 gezworen de spits van Schalke 04 nooit meer op te roepen.

"Het nationale team is geen privéaangelegenheid voor mensen die elkaar niet mogen", schreef Beckenbauer maandag in zijn column in Bild. "Die Mannschaft is van ons allemaal."

Kuranyi werd door Löw in oktober 2008 uit de selectie gezet nadat de aanvaller tijdens het WK-kwalificatieduel met Rusland het stadion in de rust had verlaten.

Hij was ontevreden dat hij niet eens op de bank mocht plaatsnemen en liet zijn spullen door vrienden uit het spelershotel ophalen.

Beckenbauer keurt de starre houding van Löw af. "Die categorische 'nee' heeft me nooit lekker gezeten", bekent Der Kaiser. "Een levenslange verbanning voor een voetballer? Ik heb dat altijd wat overdreven gevonden."

Bayer Leverkusen

Kuranyi, de topscorer in de Bundesliga met zeventien doelpunten, maakte zaterdag beide treffers toen Schalke met 2-0 van Bayer Leverkusen won. Het publiek in Gelsenkirchen richtte zich daarop tot Löw, die bij de wedstrijd aanwezig was. Via spreekkoren met de tekst 'Jogi, open je ogen' wees het Schalke-publiek Löw op de vorm van Kuranyi.

Beckenbauer kon de fans geen ongelijk geven. "We willen onze vierde wereldtitel winnen in Zuid-Afrika. Daar hebben we onze beste spelers voor nodig en Kevin Kuranyi hoort daarbij." Schalke-coach Felix Magath had zaterdag ook al kritiek geuit op Löw.

"Als coach moet je soms terugkomen op beslissingen die je gemaakt hebt."