CALGARY - Schaatsster Marieke Wijsman heeft met onmiddellijke ingang de samenwerking met haar trainer Wopke de Vegt opgezegd. De rijdster heeft onvoldoende vertrouwen in haar coach. Ze voert communicatieproblemen op als oorzaak van de breuk.

Wijsman doet op de Olympische Spelen in Salt Lake City mee op de meter, het is nog onbekend wie haar daar gaat begeleiden. De Vegt keert direct terug naar Nederland.

Vastgelopen

Wijsman kwam deze week tot de conclusie dat ze niet meer verder kon met haar begeleider. "Ik heb me pas vorig weekeinde geplaatst voor de Olympische Spelen, ik ben net in Calgary en heb nu pas rust. Daardoor kom ik er op dit ongelukkige moment mee. Ik heb veel respect voor Wopkes sporttechnische kennis, ik heb veel van hem geleerd. Maar we zijn vastgelopen op de communicatie."

Donderslag

De Vegt had tot zondag niets gemerkt van de onvrede bij zijn pupil. "Het kwam als donderslag bij heldere hemel. We hebben zondagavond gepraat en hebben geconcludeerd dat het niet verder gaat. Als er storing is op de werkvloer, houdt het op. Ik communiceer in korte lijnen, heb aan een half woord genoeg.

"Ik ben veel te prestatiegericht bezig geweest en ben vergeten hoe gevoelig bepaalde dingen liggen bij Marieke. Dat waren zaken die ik niet belangrijk vond."

Schuldig

Wijsman en De Vegt wilden verder niet ingaan op het probleem. De Vegt was pas net enkele dagen in Canada. NOCNSF en de KNSB noemden via woordvoerders het gekozen tijdstip erg ongelukkig. Wijsman zelf beaamde dat. "Ik zie zelf ook wel in dat dit niet de beste manier is. Ik voel me behoorlijk schuldig over het feit dat het hier gebeurt."

Timmer

De Vegt pleitte voor een betere bescherming van trainers. Voor hem is dit al de tweede keer binnen een seizoen dat hij aan de kant wordt geschoven. Eerst beëindigde Marianne Timmer de samenwerking bij haar privé-team, waarvan overigens ook Wijsman deel uitmaakte. Naar aanleiding van die breuk loopt er momenteel nog steeds een rechtszaak tussen De Vegt en Timmer.

Wissewasje

Daarvoor hoeft Wijsman niet bang te zijn. De Vegt werkte onbetaald. "Ik verwijt Marieke niets", aldus De Vegt, "maar ik zou graag zien dat een coach niet voor elk wissewasje aan de kant kan worden geschoven."

Krook

Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB, kondigde aan dat er in de toekomst inderdaad bepaalde afspraken gemaakt gaan worden om trainers te beschermen. "Er komt in de schaatssport een licentiesysteem, waarin we ook dit soort zaken moeten gaan regelen. Een sporter mag best mondig zijn, maar het trainersvak mag niet op de tocht komen te staan."

De Vegt en Wijsman, die samen met schaatsster Yvonne Leever een ploeg vormen, hadden sinds kort een sponsor: Jorritsma Bouw. Wijsman en Leever zullen waarschijnlijk samen verder gaan. In het team nemen ook oud-schaatser Andries Kramer en mentaal begeleider/krachttrainer Tjalling van den Bosch een belangrijke plaats in. De Vegt vermoedt dat dat niet goed heeft gewerkt. "Misschien was de taakverdeling bij ons wel te verdeeld."

/DOSSIERSchaatsen