AMSTERDAM - Ajax trapte zondag in de inhaalrace op koploper FC Twente iets minder hard op het gaspedaal dan tijdens de voorgaande wedstrijden. De nummer twee van de eredivisie beleefde ruim een uur lang problemen met een dapper strijdend FC Groningen.

Twee rake kopballen van Jan Vertonghen en een wonderschone treffer van Siem de Jong volstonden uiteindelijk toch voor de negende competitiezege op rij (3-0).

Ajax blijft koploper FC Twente op vier punten volgen. De Amsterdammers hopen nog steeds op de dertigste landstitel maar beseffen ook dat de tweede plaats het hoogst haalbare is als de koploper uit Enschede vier van de laatste vijf competitiewedstrijden wint.

Rommedahl beloond

Trainer Martin Jol liet zijn ploeg zonder Marko Pantelic beginnen. De oefenmeester wilde Dennis Rommedahl belonen voor een aantal goede invalbeurten in de laatste wedstrijden. Het Deense snelheidswonder voetbalde bovendien verdienstelijk tijdens het uitduel met FC Groningen.

Rommedahl begon op de rechterflank, Suarez verving Pantelic als centrumspits. De topschutter uit Uruguay miste in het eerste half uur drie redelijke mogelijkheden op de openingstreffer.

Suarez

Suarez is geen spits die zoals Pantelic de bal af en toe even rustig bij zich houdt en wacht op aansluitende middenvelders. De Zuid-Amerikaan wil zoveel mogelijk acties maken. Hij schept zijn eigen mogelijkheden en is bij bijna alle gevaarlijke momenten van zijn ploeg betrokken. In alle ijver wil hij ook wel eens de bal verliezen. FC Groningen probeerde op zulke momenten toe te slaan.

Tim Matavz verzuimde FC Groningen voor rust tot twee keer toe op voorsprong te schieten. De aanvaller miste eenmaal de bal en scoorde ook niet toen hij alleen op doelman Maarten Stekelenburg mocht aflopen.

De keeper van Ajax bracht voor de zoveelste keer dit seizoen op een cruciaal moment redding. Ajax kwam in de 38e minuut op voorsprong omdat Jan Vertonghen als beste op een voorzet van Demy de Zeeuw reageerde. De Belg kopte hard raak: 1-0.

Suarez had de score in de 48e minuten moeten verdubbelen. Hij schoot alleen voor doelman Brian van Loo naast en kwam uiteindelijk net als donderdag in het bekerduel met Go Ahead Eagles (0-6) niet tot scoren. Siem de Jong onderstreepte in de 67e minuut met een prachtig schot dat hij in de vorm van zijn leven steekt (2-0). Vertonghen tekende daarna nog voor zijn tweede treffer, 3-0.

Ajax - FC Groningen