AMSTERDAM - Ranomi Kromowidjojo heeft met verve de rol als kopvrouw van de Nederlandse zwemploeg op zich genomen. Bij afwezigheid van de zwangere Marleen Veldhuis blonk de 19-jarige Groningse uit bij de Swim Cup in Amsterdam.

Ze won met uitstekende tijden de 50 en de 100 meter vrij. Bij de Europese kampioenschappen in augustus in Boedapest gaat het ambitieuze talent voor een gouden dubbelslag.

De prestaties van Kromowidjojo sprongen er uit in het Sloterparkbad. Technisch directeur Jacco Verhaeren was daarnaast tevreden over de oogst van het laatste kwalificatietoernooi voor de EK.

''Een aantal nieuwe mensen heeft zich voor het eerst geplaatst. Ik ben heel blij met vers bloed in de ploeg. Daarnaast heeft de rest ook een goed niveau laten zien, want de limieten waren toch vrij fors. We gaan met een behoorlijk grote groep met kwaliteit naar Boedapest.''

'Kon nog harder'

Kromowidjojo had zich al verzekerd van een EK-start op de 50 en 100 meter vrij. Hoewel ze zich niet speciaal op de Swim Cup had voorbereid, liet ze met 53,44 en 24,40 internationaal aansprekende tijden noteren.

''Ik denk dat ik nog wel harder kan'', concludeerde ze na afloop. ''Een 52 dat vind ik wel een mooi getal voor bij de EK. De 100 vrij is mijn hoofddoel, maar als ik daarop hard kan, lukt het op de sprint ook. Ik wil een dubbelslag in Boedapest.''

Verschuren

Bij de mannen deed Sebastiaan Verschuren op de 100 meter vrij van zich spreken. Hij won de race in 48,98 en verzekerde zich op het koningsnummer van een startbewijs voor de EK. De Franse olympisch kampioen Alain Bernard ontbrak in de eindstrijd. De omschakeling van de supersnelle pakken naar het textiel lijkt hem zwaar te vallen. Voor de 21-jarige Verschuren is het juist een zegen. ''Ik moet het hebben van techniek en souplesse en niet van brute kracht.''

Hij had aanvankelijk niet gerekend op een internationale doorbraak, maar de afgelopen jaren is het hard gegaan. Met zijn slechte start en goede eindschot heeft hij wel wat weg van Pieter van den Hoogenband. ''Zeker aan die start moet ik nog heel hard werken. Ik denk dat ik daarom nog wel wat stappen kan maken. Ik heb lang gedacht, ik zwem lekker in Nederland. Maar nu heb ik hogere doelen. Ik ga voor olympisch goud.''

Inge Dekker

Inge Dekker is zondag bij de vierde dag van de Swim Cup in Amsterdam als tweede geëindigd op de 50 meter vlinderslag.

De Nederlandse zwemster tikte met een tijd van 26,33 net een fractie later aan dan de Zweedse Sarah Sjöström, die won in 26,32.

Eerder deze week versloeg Dekker wereldkampioene Sjöström op de dubbele afstand. Dekker was al zeker van een startbewijs op de 50 vlinder voor de Europese kampioenschappen in augustus in Boedapest.

Nick Driebergen plaatste zich op de 100 meter rugslag niet voor de EK. Met een tijd van 55,10 bleef hij boven de richttijd van 54,97. Driebergen kwalificeerde zich eerder wel voor de 50 en 200 rug.