NIJMEGEN - Feyenoord leek dit seizoen een abonnement te hebben op de vierde plaats van de eredivisie. In de eindfase van de competitie komt die verdienstelijke klassering toch nog in gevaar. De ploeg van trainer Mario Been moest zondag bij NEC genoegen nemen met 0-0.

Daardoor heeft het oprukkende AZ nog maar een punt minder dan Feyenoord, dat woensdag nog wel de gestaakte thuiswedstrijd tegen Vitesse (bij de rust, 1-1) moet uitspelen.

Been viel voor de uitwedstrijd tegen zijn voormalige club van zijn geloof. De Rotterdamse coach is een groot voorstander van het 4-3-3 systeem, met twee uitgesproken buitenspelers en een centrumspits.

Maar de tweede helft afgelopen woensdag in de bekerwedstrijd tegen FC Twente (2-1) had hem op andere gedachten gebracht.

Makaay

Met Roy Makaay als succesvolle invaller slaagde Feyenoord er na rust (0-1) in om de koploper uit Enschede uit te schakelen. De 35-jarige routinier, die een assist en de winnende goal op zijn naam bracht, speelde in De Kuip met de 17-jarige debutant Luc Castaignos samen in de spits.

Het opmerkelijke koppel kreeg van Been in Nijmegen een nieuwe kans, maar deze keer samen in het basisteam. Georginio Wijnaldum fungeerde als hangende linksbuiten.

Feyenoord had in de eerste helft niet eens zoveel last van de vernieuwde tactiek van Been. De Rotterdamse ploeg werd voornamelijk geplaagd door een slechte inzet en motivatie. NEC was veel gretiger, won de meeste persoonlijke duels en viel aanzienlijker creatiever aan.

Mulder

Met name van Saidi Ntibazonkiza ging veel dreiging uit. De thuisploeg miste evenwel scherpte in het Rotterdamse strafschopgebied waar doelman Erwin Mulder het behoorlijk druk had. Bij Feyenoord was alleen Denny Landzaat met een kopbal even gevaarlijk.

Na de rust keerden Landzaat en Castaignos niet terug bij Feyenoord. De jonge spits toonde in de eerste helft veel goede bedoelingen, maar deed bijna alles fout.

Biseswar

Voor het grote werk als vaste keus in het basisteam lijkt hij nog iets te licht. Met Biseswar en Luigi Bruins kwam er iets meer voetbal en beweging in de Rotterdamse ploeg, die in een 4-4-2 systeem bleef spelen.

Met een schot van Biseswar op de onderkant van de lat was Feyenoord in de 71e minuut dicht bij een voorsprong. Maar NEC bleef het betere team. Een verdiende zege na vijf nederlagen op rij bleef echter uit, mede door goed keeperswerk van Mulder: 0-0. In de slotseconde kopte NEC-spits Björn Vleminckx de bal nog rakelings voorlangs.