MELBOURNE - Regerend wereldkampioen Jenson Button heeft zijn eerste zege van het nieuwe seizoen in de Formule 1 binnen. De Brit won zondag in Melbourne na een enerverende race de Grote Prijs van Australië.

Acteur John Travolta vlagde de coureur van McLaren af.

Robert Kubica bezorgde Renault onverwacht succes. De Pool streed na een flitsende start de hele race voorin mee en hield in de slotfase de tweede plaats vast en twee Ferrari's achter zich.

De Braziliaan Felipe Massa eindigde als derde en de Spanjaard Fernando Alonso werd vierde. Alonso behield wel de leiding in het WK-klassement.

Vettel

De race liep voor Sebastian Vettel van Red Bull Racing dramatisch af. De Duitser verspeelde halverwege de race op circuit Albert Park zijn riante koppositie. Hij viel uit met remproblemen.

Daarmee herhaalde zich het scenario van de openingsrace twee weken terug in Bahrein. Ook toen reed Vettel vanaf poleposition soeverein aan de leiding en wierp plotselinge mechanische pech hem terug.

Saai

De fans en coureurs uit de Formule 1 klaagden na Bahrein over de saaie race die ze voorgeschoteld kregen, maar in Melbourne was alles anders. De toeschouwers kregen een levendige race te zien, waarin coureurs voortdurend met elkaar duelleerden, soms ook crashten en vochten voor de punten.

De regen die net voor de race viel hielp daarbij. Het natte asfalt zorgde voor een tumultueuze start, waarin Button en Alonso elkaar voor het ingaan van de eerste bocht toucheerden en Alonso zelfs achterstevoren kwam te staan.

Schumacher

De Japannner Kamui Kobayashi crashte zwaar in zijn Sauber en Michael Schumacher moest na één ronde al de pits in om een nieuwe voorvleugel te laten monteren. De 41-jarige zevenvoudig wereldkampioen kwam die tegenvaller niet meer te boven en zou de rest van de race in de middenmoot rijden.

Vettel kwam wel goed weg en zou naar alle waarschijnlijkheid zijn razendsnelle Red Bull naar de zege hebben gereden, als niet opnieuw de bolide hem in de steek liet. De remmen begaven het ineens en Vettel stuurde rechtdoor in de bocht.

Slicks

Button kreeg daardoor de leiding in de schoot geworpen en stond deze vervolgens niet meer af. De Brit, die zijn achtste GP-zege boekte, profiteerde ook maximaal van zijn gewaagde beslissing om als eerste te wisselen van banden; van intermediates naar slicks.

Aanvankelijk glibberde hij nog wat over het circuit, maar allengs kreeg de McLaren snelheid en haalde Button de een na de ander in. Ook opmerkelijk; de banden hielden het meer dan 50 ronden vol.

Zijn ploegmaat Lewis Hamilton finishte als zesde, maar hij was wel de smaakmaker van de race. De Britse oud-wereldkampioen had een geweldige start, waarin hij van de elfde naar de zesde plek opstoomde. Daarna daagde hij constant rivalen uit, passeerde links- of rechtsom, viel dan weer terug door foutjes, maar bleef tot het einde van de race actief.