ENSCHEDE - Met drie treffers in vijf minuten heeft de weergaloze Bryan Ruiz FC Twente tegen Sparta op koers gehouden voor de eerste nationale titel. Het fenomeen uit Costa Rica brak onmiddellijk na de hervatting de wedstrijd open.

De tot dan stug en succesvol verdedigende Rotterdammers waren meteen kansloos, 3-0.

Ruiz scoorde in de 46e, de 49e en de 50e minuut. Hij bracht zijn totaal in de competitie daarmee op 22 treffers, nota bene het getal dat op zijn shirt staat. Een keer scoorde hij met het hoofd, één keer van de stip, één keer na een prachtige individuele actie.

Laconiek

''Goed voor het team'', reageerde de held van de Veste naderhand laconiek. ''Het maakt mij niet uit of ik scoor of iemand anders. Als we maar winnen. Ik blijf daar rustig onder." 

"Drie doelpunten in één helft maken me geen ander mens. Ik blijf wie ik ben. Maar het is wel leuk natuurlijk.''

Tioté

Onder aanvoering van de onverschrokken Cheick Tioté had FC Twente al in het eerste deel een groot overwicht. Sparta beperkte zich tot verdedigen. Aan uitverdediging kwam het elftal van trainer Frans Adelaar al niet meer toe.

De ballen werden vaak maar weg geknald. Op het doel van Sander Boschker schieten was er niet bij.

Vujicevic

Toch kwamen de Rotterdammers aanvankelijk achterin nauwelijks in serieuze problemen. Bij twee aardige schoten van Theo Janssen en een individuele actie van Dario Vujicevic stond doelman Aleksander Seliga op de goede plek.

Verder probeerde FC Twente de massieve afweer van Sparta uit spelhervattingen te verrassen. Ook dat lukte niet.

Flanken

Vaak liep het elftal van de Engelse coach Steve McClaren zich vast in het defensieve hart van de Rotterdammers. Op de flanken werden de openingen niet gevonden. Topschutter Bryan Ruiz ging op rechts aarzelend van start, aan de andere kant trok Vujicevic misschien wel te vaak naar binnen. Miroslav Stoch, de man met de versnelling, ontbrak wegens een blessure.

Toch was McClaren halverwege overtuigd dat het goed zou komen. ''In de eerste twintig minuten hebben we het verschil gemaakt. We scoorden niet, maar de toon was gezet. We waren agressief, goed in de duels en hadden vertrouwen. Ik wist dat de doelpunten zouden komen.''

Hervatting

Meteen na de hervatting braken de momenten aan van Ruiz, tot dan weinig zichtbaar. Bij de eerste goal kwam de voorzet op maat van Perez. Bij de tweede forceerde Nicky Kuiper, net ingevallen, met een doorbraak de strafschop.

Het kostte Sparta-verdediger Milano Koenders zijn tweede gele kaart én de wedstrijd. Nog geen minuut later draaide Ruiz individueel de Rotterdamse defensie dol. Dat was 3-0.