ALKMAAR - AZ heeft zaterdag in de strijd om Europees voetbal een zwaarbevochten overwinning geboekt op Heracles Almelo. Het duel om de vijfde plaats op de ranglijst eindigde in 3-2 voor AZ.

De Almeloërs maakten de meeste aanspraak op de winst, maar hadden geen antwoord op de excellerende Jeremain Lens die alle doelpunten van de thuisclub maakte. Door de zege sloeg AZ een gat van vijf punten met Heracles.

De Almeloërs toonden zaterdag aan ook tegen een ploeg als AZ heel goed te kunnen voetballen. De boven alle verwachtingen presterende ploeg van Gertjan Verbeek liet echter na zichzelf in Alkmaar te belonen voor het verzorgde spel.

'Gelukkige overwinning'

De bezoekers waren in grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar vergaten de vele kansen af te maken. ''Wij hadden het anders heel moeilijk gekregen'', aldus Advocaat, die sprak van ''een gelukkige overwinning''.

Al in de eerste vijf minuten liet Bas Dost twee opgelegde mogelijkheden liggen. Héctor Moreno voorkwam halverwege de eerste helft dat Everton kon scoren, door zich met een uiterste krachtsinspanning nog voor de bal te gooien.

Marko Vejinovic (ex-AZ) schoot de bal even later vanaf de rand van het strafschopgebied net over het doel van Joey Didulica, die de geblesseerde Sergio Romero verving. Advocaat moest ook improviseren op zijn middenveld, waar hij niet kon beschikken over aanvoerder Stijn Schaars en Rasmus Elm.

Effectief

Het Alkmaarse publiek zag dat de thuisclub tegen Heracles nauwelijks aan voetballen toekwam. AZ loerde op de counter en was daarin dodelijk effectief. In Lens heeft Advocaat dan ook een aanvaller die op snelheid nauwelijks af te stoppen is.

De grillige Amsterdammer verkeert de laatste maanden in topvorm, maar voelt zich naar eigen zeggen nog geen onbetwiste basisspeler. ''Het blijft voor mij altijd spannend of ik speel of niet'', aldus Lens. ''Maar dit is heel goed voor mijn persoontje.''

El Hamdaoui

De vleugelspits maakte vijf minuten voor rust zijn eerste doelpunt, nadat Mounir El Hamdaoui slim een dieptepass van Moreno had laten lopen. Na ruim een uur spelen kreeg AZ hulp van Heracles-middenvelder Kwame Quansah, die de bal volledig verkeerd terugspeelde. Lens pikte de bal gretig op en passeerde Pieckenhagen vervolgens voor de tweede keer met een subtiel lobje.

Heracles leek vervolgens toch nog loon naar werken te krijgen, want door treffers van Darl Douglas en invaller Samuel Armenteros kwamen de bezoekers binnen tien minuten op gelijke hoogte. Verbeek gaf zijn ploeg de opdracht op jacht te gaan naar de derde treffer.

'Overwicht'

''We hadden een overwicht, de winst zat erin en dan moet je daar ook voor gaan'', verklaarde Verbeek. ''We kregen echter het deksel op de neus. Misschien ligt deze nederlaag daarom wel aan de coach.''

Lens, de uitblinker van de avond, besliste het duel namelijk in het voordeel van AZ: 3-2.