ARNHEM - Piet Velthuizen woonde zaterdag eerst de uitvaart van zijn vader bij en verdedigde daarna het doel van Vitesse.

De keeper speelde een uitstekende wedstrijd en had met een aantal knappe reddingen een redelijke groot aandeel in de eerste zege (2-1) van zijn ploeg in negen wedstrijden.

Willem II kwam in het Gelredome op voorsprong door een doelpunt van Said Boutahar. Serginho Greene maakte vlak voor rust gelijk (1-1). Invaller Santi Kolk maakte in de 78e minuut het winnende doelpunt voor de thuisclub.

Vitesse evenaarde dankzij de zege niet een negatief clubrecord uit 2008, toen het negen keer op rij niet won. De formatie nam ook afstand van de onderste plaatsen in de eredivisie.

Willem II

Het verschil met nummer zestien ADO den Haag is gegroeid tot drie punten. Willem II, de nummer voorlaatst, heeft vier punten minder dan de opponent uit Gelderland.

Vitesse begint woensdag bovendien nog met een gelijke stand (1-1) aan de tweede helft van het vorige week na overvloedige regenval gestaakte duel met Feyenoord.

Beslissing

Velthuizen mocht van trainer Theo Bos zelf beslissen of hij speelde. ''Ik begrijp wel dat hij wilde beginnen'', zei de oefenmeester. ''Ik heb als speler ook ooit voor zo'n beslissing gestaan. Ik ben toen ook gaan voetballen."

"Je moet toch weer verder. Daarbij willen ouders ook altijd dat kinderen hun beroep goed uitoefenen. Ze zijn vaak ook de meest trouwe supporter van een voetballer.''

Roda JC

Roda JC had zaterdag in het Parkstad Limburg Stadion geen moeite met het zwakke Heerenveen. De Limburgers wonnen met 4-2, bij rust stond het al 4-0. Clubtopscorer Mads Junker (twee keer), Marcel de Jong en Boldizsár Bodor scoorden voor de thuisclub. Michel Breuer benutte een strafschop voor de Friezen, Mika Vayrynen bepaalde de eindstand op 4-2.

Heerenveen speelde na de rode kaart voor aanvaller Oussama Assaidi bijna de hele wedstrijd met een man minder. Roda-aanvoerder Davy de Fauw miste voor rust een strafschop.