HARELBEKE - Fabian Cancellara heeft zaterdag de Belgische semi-klassieker E3-Prijs Harelbeke gewonnen.

De Zwitser van Saxo Bank liet 2 kilometer voor de streep in Harelbeke zijn medevluchters de Belg Tom Boonen en de Spanjaard Juan Antonio Flecha achter.

Boonen, die de koers al vier keer won, eindigde met enkele seconden achterstand als tweede, Flecha als derde.

De Italiaan Filippo Pozzato, vorig jaar winnaar, eindigde op een half minuutje als vierde. Hij won de sprint van een kleine groep achtervolgers.

Lars Boom

Lars Boom van de Rabo-ploeg was de beste Nederlander op de vijfde plaats. Zijn teamgenoot Sebastian Langeveld finishte als zesde.

De Rabo's deden in de laatste dertig kilometer, met ploeggenoot Paul Martens, verwoede pogingen het gat met de drie leiders dicht te krijgen. Dat lukte ze niet.

Proberen

Cancellara wachtte in de straten van Harelbeke de sprint niet af. De Zwitserse wereldkampioen tijdrijden demarreerde vlak voor een bocht en liet zich daarna niet meer inhalen.

''In de sprint is Boonen sneller en Flecha ook. Ik probeerde het gewoon'', zei de 29-jarige Zwitser, die zich door zijn zege opwierp als favoriet voor de Ronde van Vlaanderen.

''De druk is er nu voor mij af. Ik heb nu een mooie koers achter mijn naam staan. Er zijn heel veel renners die de Ronde van Vlaanderen willen en kunnen winnen.''