KOPENHAGEN - Volgens Pat McQuaid is het optreden van de organisatoren van grote wielerrondes wat betreft het uitnodigen van ploegen niet van deze tijd.

''Het is als bij de Romeinen. Met een simpel handgebaar bepaalt de keizer het lot van de gladiator. Sponsors die 15 miljoen neertellen weten niet eens of ze in de Tour of Giro mogen rijden.''

McQuaid, voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, deed zijn uitspraken in Kopenhagen tijdens de wereldtitelstrijd baanwielrennen.

De afgelopen weken werd in de wielerwereld druk gespeculeerd over het selectiebeleid. Bekend is inmiddels dat Vacansoleil en Skil-Shimano niet zijn uitgenodigd voor de Ronde van Italië (organisator RCS) en de Waalse klassiekers (ASO).

Vacansoleil

Vacansoleil-ploegleider Hilaire Van der Schueren deed al een oproep aan Nederlandse politici hun invloed aan te wenden om zijn ploeg in de Tour te krijgen. ''Het is belachelijk'', vond McQuaid.

''Wielrennen is een moderne sport, maar Romeinse tijden herleven. ASO of RCS bepalen het lot van een ploeg. We moeten zo snel mogelijk naar een systeem waarin op basis van prestaties deelname aan grote wedstrijden wordt afgedwongen. De UCI heeft het met de ProTour al geprobeerd. We werken nu aan een nieuwe versie. Ik zou willen dat ASO en RCS zouden meewerken. Of dat lukt is de vraag.''