BREDA - NAC heeft zich vrijdagavond goed hersteld van twee erbarmelijke vertoningen. De ploeg won op eigen veld met bekende cijfers (3-0) van ADO Den Haag.

Waar de thuisclub op Europees voetbal hoopt, koersen de bezoekers af op een plaats in de nacompetitie tegen degradatie.

NAC verraste eerder deze maand door een begin te maken aan de problemen bij PSV. Na de verrassende zege verloor de ploeg van trainer Robert Maaskant echter twee keer op rij, ook al met 3-0.

Eerst thuis van FC Groningen, vervolgens bij Heracles. De uitschakeling van Go Ahead Eagles in het KNVB-bekertoernooi werd in Breda bejubeld, de negende plaats is nu voldoende voor deelname aan de nacompetitie om een ticket voor de voorronden van de Europa League.

Kritiek

Zaterdag in Almelo werd Anthony Lurling kort na de rust van het veld gehaald, Maaskant uitte fikse kritiek. De maatregel veroorzaakte veel onbegrip bij de routinier, die zich gekrenkt voelde en met even duidelijke bewoordingen zijn trainer van repliek diende.

Tegen ADO liet hij ook zijn voeten spreken. Lurling opende in de 34e minuut de score, de knal zat vol venijn. Het was wel meteen het enige hoogtepunt in een teleurstellende eerste helft.

Kees Luijckx

Bij ADO Den Haag, dat volop in de zorgen blijft, was vrijdag een opvallende rol weggelegd voor Kees Luijckx.

De oud-AZ'er speelt de tweede helft van het seizoen bij ADO, maar had voor zijn vertrek uit Alkmaar al een driejarig contract getekend bij NAC.

In Breda speelde de Castricummer door de schorsing van Pascal Bosschaart centraal achterin en dat deed hij met verve. Bij NAC lijkt juist op die positie een vacature te ontstaan, het vertrek van Patrick Zwaanswijk is aanstaande.

In de tweede helft poogde ADO Den Haag de defensieve bedoelingen te vergeten. Na ruim een kwartier kwamen verse aanvallende krachten in het veld. Veel profijt leverde de komst van Andres Oper, Karim Soltani en Bogdan Milic niet op.

Amoah

Bovendien kreeg NAC steeds meer bewegingsvrijheid. Matthew Amoah was kort voor de Haagse wissel al dichtbij de beslissing geweest. De Ghanese spits trof de paal.

Bij de 2-0, tien minuten voor tijd, was Amoah de aangever. Hij kopte de bal voor de voeten van Kees Kwakman. In de slotfase kreeg Amoah toch nog zijn doelpunt, met dank aan een fout van doelman Robert Zwinkels.