BARCELONA - Johan Cruijff is vrijdag benoemd tot erevoorzitter van voetbalclub Barcelona. De directie van de Catalaanse club maakte dat bekend.

Het besluit om de succesvolle oud-speler en oud-trainer van Barça de eretitel te verlenen was unaniem. Voorzitter Joan Laporta was het ook eens met het besluit.

Volgens de directie van de winnaar van de Champions League voldoet Nederlands beste voetballer aan alle eisen (als speler en als trainer) om de eretitel te mogen dragen.

''Hij is een inspirerende persoonlijkheid en grondlegger van een model waar de club in de afgelopen jaren veel succes mee heeft behaald'', aldus woordvoerder Joan Oliver van de club.

Trainer

Cruijff was na zijn jaren bij Ajax ook bij Barcelona zeer succesvol binnen de lijnen. Onder zijn trainerschap veroverde de Catalaanse club later niet alleen vier titels op rij (1991-1994) maar ook de Europa Cup voor landskampioenen in 1992.

Cruijff speelde vijf seizoenen voor de Catalaanse club, waar hij in 1973 terecht kwam na zijn vertrek bij Ajax. In 1974 veroverde ''nummer 14'' de Spaanse landstitel.

De Catalanen hadden er toen veertien jaar op dat succes moeten wachten. Vier jaar later volgde de Spaanse beker, de Copa del Rey.

Naast de kampioenschappen en de Europa Cup I won hij als coach met Barcelona ook nog de Europa Cup voor bekerwinnaars (1989), de Spaanse beker in 1990 en de Europese Supercup met de Catalanen.

Clubreglement

Oliver legde vrijdag uit dat de benoeming van Cruijff, die in 1988 in Barcelona zijn rentree maakte als trainer en tot 1996 bleef, kon worden teruggevoerd op artikel 16 van het clubreglement.

Dat werd eerder ook gebruikt bij de benoeming van Joan Gamper tot erevoorzitter. Gamper was de oprichter van de club in 1899 en daarnaast vijf keer voorzitter.

''We hebben met Pep Guardiola en Txiki Beguiristain allemaal sportieve volgelingen van Cruijff binnen de club. Dit is een andere manier om onze waardering daarvoor te laten zien"",

De titel erevoorzitter betekent niet dat Cruijff invloed krijgt in het dagelijks bestuur van Barcelona. ''Bij de functie horen vooral formele plichtplegingen'', aldus Oliver.