KOPENHAGEN - Willy Kanis is bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Kopenhagen op de sprint uitgeschakeld in de achtste finales.

Kanis, vorig jaar nog winnares van zilver, verloor vrijdag van de Australische Kaarle McCulloch en slaagde er ook niet in zich via de herkansingen bij de laatste acht te voegen.

Yvonne Hijgenaar, de andere deelneemster aan het sprinttoernooi, strandde in de eerste ronde. Bondscoach René Wolff noemde de vorm van Kanis toereikend.

''Ze rijdt een persoonlijk record in de kwalificaties. De conditie is goed, maar ze maakt wel een paar foutjes.''

Deceptie

Voor Kanis dreigt het toernooi op een enorme deceptie uit te lopen. Ze miste op een haar een medaille op de 500 meter tijdrit en werd met Hijgenaar slechts zevende op de teamsprint.

Volgens Wolff, die sinds januari haar coach is, heeft het vooral met zelfvertrouwen te maken. ''Ik kan wel in haar geloven, maar ik sta aan de kant.''

Vertrouwen

Kanis had niet direct een verklaring voor haar tegenvallende optreden, maar weerlegde in elk geval te weinig in haar kansen te geloven. ''Misschien straal ik dat niet zo uit, maar van binnen heb ik heus wel vertrouwen.''

Op advies van Wolff rijdt ze sinds begin van dit jaar met een zwaarder verzet. ''lk heb niet het idee dat het te zwaar is, maar normaal heb je wel meer tijd nodig voor zo'n aanpassing. Ik wilde er niet mee wachten. Met het oog op het WK van volgend jaar in Apeldoorn en de Spelen van 2012.''

Koedooder

Vera Koedooder is er niet in geslaagd een medaille te veroveren op het onderdeel scratch.

De Nederlandse renster was twee keer in de aanval, maar zag de groep ondanks tal van valpartijen telkens terugkomen.

De wereldtitel ging naar de Française Pascale Jeuland, voor de Cubaanse Yumari Gonzalez en de Australische Belinda Goss. Koedooder moest ondanks haar aanvalspogingen genoegen nemen met de twaalfde plaats.