ROTTERDAM - Supporters van Ajax zijn onder voorwaarden welkom bij de bekerfinale tegen Feyenoord in de Rotterdamse Kuip eind april.

Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vrijdag besloten.

Als voorwaarde stelt Aboutaleb wel dat de geplande aanvangstijd (18.00 uur) van het duel wordt vervroegd.

Daarnaast wil de burgemeester volgende week overleggen met de KNVB en beide voetbalclubs over het aantal supporters dat bij de wedstrijd aanwezig mag zijn. Beide clubs mogen evenveel supporters 'meenemen'.

Lodewijk Asscher

''De politie moet aangeven hoeveel supporters zij kan managen'', aldus Aboutaleb. Normaal gesproken worden circa 15.000 kaarten aan iedere club toegewezen, alsook 15.000 aan de KNVB.

Ajax wil op 25 april met 15.000 supporters naar De Kuip. Dat liet algemeen directeur Rik van den Boog vrijdag weten.

Geschiedenis

''Als je naar de geschiedenis van het Nederlandse voetbal kijkt, kun je stellen dat een finale tussen Ajax en Feyenoord de mooist denkbare eindstrijd is'', aldus Van den Boog.

''Daar horen evenveel supporters van beide partijen bij en daarbij gaan we voor het maximale aantal. De exacte details zijn nog niet bekend, maar het is in de basis een goede beslissing.''

Kans

Van den Boog noemde het ''een kans voor beide supportersgroepen om zich te bewijzen''. Trainer Martin Jol was blij met het besluit van Aboutaleb. ''Ik zou het oneerlijk hebben gevonden als wij onze fans niet mee zouden mogen nemen. Beide clubs horen evenveel steun te krijgen.''

Het besluit van Aboutaleb komt er overigens na overleg met Lodewijk Asscher, waarnemend burgemeester in Amsterdam, en de Rotterdamse politie en justitie.

Misdragingen

De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam besloten vorig jaar dat competitieduels tussen Feyenoord en Ajax tot 2014 alleen worden bijgewoond door fans van de thuisclub.

Aboutaleb en de toenmalige Amsterdamse burgemeester Job Cohen namen die beslissing na schermutselingen rond de voetbalwedstrijd tussen de rivalen in competitieverband en eerdere misdragingen van supporters rond eerdere duels.

Johan Cruijff Schaal

Voor wedstrijden als de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal kan echter een uitzondering worden gemaakt. De bekerfinale wordt altijd in Rotterdam gespeeld. De Arena krijgt de strijd om de Johan Cruijff Schaal jaarlijks toegewezen.

Aboutaleb zegt geen rekening te hebben gehouden met commerciële belangen door de voorwaarde te stellen de wedstrijd vroeger af te werken. ''Dat interesseert mij geen biet'', zei hij. ''Het gaat voor mij om het sportieve belang, het gaat erom dat het een voetbalfeest is.''

Volgens Aboutaleb is de bekerfinale een mooie gelegenheid voor de supporters om te laten zien dat een dergelijke wedstrijd zonder schermutselingen kan verlopen.