CALGARY - Even een trainingswedstrijdje schaatsen, dat was de bedoeling. Maar Andrea Nuyt schaatste maandag in Calgary 'wel lekker' en haalde zo maar even tweetiende van haar eigen Nederlands record op de 500 meter af. Het record, gevestigd op 9 maart 2001 in Salt Lake City, ging van 37,98 naar 37,76.

Maar nog was Nuyt niet helemaal tevreden. "Het was geen toprace. Ik miste de felheid en de scherpte die je bij een WK of wereldbeker wel hebt. Het kan allemaal nog wel een stukje sneller."

Nuyt

Nuyt nam deel aan de trainingswedstrijden, waarbij per schaatser slechts één race was voorzien. Haar coach Gerard Kemkers wilde echter per se dat zijn pupil tweemaal in actie zou komen, zoals dat ook bij een WK gebeurt. Daardoor werd voor Nuyt nog een extra race ingelast, waarin ze solo zou schaatsen.

"De eerste eindigde in 38,03, daarna had ik wel het gevoel dat ik een 37'er moest rijden", keek Nuyt terug. "Maar ik moest alleen rijden en dat is niet ideaal. Ik ben wel verbaasd dat ik nu deze tijd schaats. Ik heb altijd veel last van reizen, moet me altijd aanpassen, en dan rij je na een week 37,76 in een trainingswedstrijd."

Kemkers

Wat net als tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen weer opvalt, is dat de ploeg van Kemkers in zijn geheel goed presteert in de testraces in Calgary. Renate Groenewold (3 km) en Nuyt verbeterden nationale records en persoonlijke records, Jochem Uytdehaage reed op de 5 kilometer de beste seizoentijd en Carl Verheijen verbeterde dit weekeinde drie persoonlijke records.

Opvallend

"Het is inderdaad opvallend", vindt Nuyt. "Ik denk dat het aandeel van Gerard heel groot is. We hebben natuurlijk allemaal dezelfde piek om naartoe te werken. Blijkbaar klopt het allemaal."

Friesinger

Enkele uren na Nuyt imponeerde de Duitse Anni Friesinger op de dubbele afstand. Zij benaderde het wereldrecord op deze afstand (1.14,06) op achttiende: 1.14,90. Een persoonlijk record voor de Duitse Europees kampioene, die nog maar eens aantoonde in Salt Lake op vier afstanden mee te doen om de medailles.

/DOSSIERSchaatsen