DEVENTER- Ajax plaatste zich donderdagavond met een uitzege op Go Ahead Eagles (0-6) voor de 22e keer in de clubhistorie voor de eindstrijd van de nationale beker.

De club speelt op 25 april in de Kuip na dertig jaar weer eens een finale tegen aartsrivaal Feyenoord, dat de vorige keer in 1980 te sterk bleek (3-1).

De weg naar de finale kende voor Ajax zelden zo onbeduidende hindernissen als in het huidige seizoen. De loting leidde de huidige nummer twee van de eredivisie naar AGOVV (1-2), FC Dordrecht (1-2) en de amateurs van WHC (1-14).

Feyenoord

De Amsterdammers plaatsten zich voor de halve finale door een thuiszege na verlenging op NEC (3-2). Tegenstander Feyenoord legde op weg naar de eindstrijd een route van een heel ander kaliber af. De Rotterdammers schakelden onder meer AZ, PSV en FC Twente uit.

Ajax verpestte het feestje van Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst al voor rust. In Deventer was de halve finale tegen de Amsterdamse club al weken het onderwerp van gesprek. Het gezellige stadion in de arbeiderswijk liep al uren voor het eerste fluitsignaal vol.

Sfeer

De supporters van de thuisclub zorgden met zang en fakkels voor een prachtige sfeer. De rook van het vuurwerk was nog niet uit het stadion gewaaid of Ajax leidde met 0-1.

Demy de Zeeuw, oud-speler van Go Ahead Eagles, rondde voorbereidend werk van Luis Suarez rustig af. Marko Pantelic vergrootte in de 38e minuut de marge tot twee doelpunten.

Blessures

Go Ahead Eagles probeerde het verschil in kwaliteit vooral met strijd te compenseren. De nummer drie van de eerste divisie miste met Donny de Groot, Koen van der Biezen, Patrick Gerritsen, Marco Parnela en Jordy Zuidam enkele belangrijke spelers. De pas net van een kuitblessure herstelde topscorer Halil Colak voetbalde alleen het laatste half uurtje mee.

''We hebben ons best gedaan'', treurde de verliezende trainer Andries Ulderink. ''Dat was niet genoeg. Ik wens Ajax succes in de titelrace en in de bekerfinale.''

Rust

Met de kampioensrace in het achterhoofd spande Ajax zich na rust niet bovenmatig meer in. Toch scoorde de ploeg in de laatste twintig minuten nog viermaal. Siem de Jong zorgde in de 75e minuut met een bekeken schot voor 3-0. Christian Eriksen en invallers Dennis Rommedahl en Nicolas Lodeiro bepaalden vervolgens de eindstand op 0-6.

''Aboutaleb, Ajax komt er aan'', verwezen de supporters van Ajax alvast naar hun tocht richting De Kuip. Ze vergaten voor het gemak dat de burgemeester van Rotterdam nog wel toestemming voor de komst van de Ajax-fans moet geven.

Rotterdam

Trainer Jol kan zich niet voorstellen dat de fans van Ajax niet welkom zijn in Rotterdam. ''Als dat niet gebeurt, moeten we de finale maar een keer in de Arena voetballen'', zei Jol.

''Of we spelen twee wedstrijden tegen elkaar. Maar de finale kan natuurlijk niet zonder fans van Ajax worden gespeeld. Ik ben nu vooral blij dat we zo makkelijk hebben gewonnen van Go Ahead Eagles. We hebben toch weer zes keer gescoord. Dat is een goede zaak.''