AMSTERDAM - Inge Dekker heeft vorig jaar overwogen haar zwemloopbaan te beëindigen. De zwemster van NZE had het plezier in de sport volledig verloren. Bij wedstrijden afgelopen zomer in Parijs beleefde ze haar absolute dieptepunt.

''Ik heb toen zondag nog wel de series gezwommen, maar heb het daarna voor gezien gehouden. Ik heb mijn spullen gepakt en vervolgens met mijn vriend de Eiffeltoren bekeken."

"Ik wilde niet meer. Het liep totaal niet. Ik wilde toen ook het WK in Rome niet meer zwemmen, maar besloot daar toch heen te gaan'', zei Dekker donderdag na de eerste dag van de Swim Cup in Amsterdam, waar ze startte op de 200 vrij.

Wouda

Hoewel Dekker bij de WK met de vrouwen goud won op de 4x100 meter vrij hervond ze pas het plezier na haar overstap van coach Jacco Verhaeren naar de traningsgroep van Marcel Wouda.

''Ik was duidelijk toe aan iets nieuws. Het valt me nog altijd niet mee dat ik nu vroeger moet opstaan om te trainen, maar verder heb ik het enorm naar mijn zin.''

Zenuwen

Al blijft Dekker voor de wedstrijden nog altijd veel last houden van zenuwen. Een uitgebreide sessie bij sportpsycholoog Rico Schuijers heeft haar wel geholpen, maar het blijft een moeilijk punt.

Ook tijdens haar succesvolle optreden vorig jaar bij de Europese kampioenschappen op de kortebaan in Istanbul worstelde de zwemster met de zenuwen.

Wedstrijden

''Marcel neemt vlak voor de race nog de tijd om te kijken hoe we het het beste kunnen aanpakken. Dat helpt wel. Ook vandaag bij de Swim Cup had ik weer last, maar ik ben niet ontevreden over hoe het ging."

"Ik zwem ook bewust zoveel mogelijk wedstrijden en dat gaat wel aardig, maar wedstrijden zijn nog steeds niet mijn favoriete onderdeel.''