ZEIST - Vera Pauw vertrekt als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. Dat maakte ze donderdag bekend tijdens een persconferentie in Delden.

Pauw zit alleen nog op de bank bij de komende twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen Slowakije, op 27 maart en 1 april.

Het vertrek komt niet geheel onverwacht. Pauw gaf onlangs in een interview aan graag een paar structurele veranderingen te willen zien bij de KNVB.

''Helaas hebben de laatste weken en met name de laatste dagen mijn indruk bevestigd dat de KNVB en ik, als het gaat om mijn manier van functioneren, uit elkaar zijn gegroeid'', aldus Pauw donderdag in een verklaring.

EK

Pauw was sinds 2004 bondscoach van het vrouwenelftal. Onder haar leiding plaatste Oranje zich voor het eerst in de historie voor een eindtoernooi, het Europees kampioenschap van 2009 in Finland. Nederland bereikte daar de halve finales.

Na dat succes hielden volgens Pauw binnen de KNVB ook andere geledingen en stromingen zich bezig met de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.

''Helaas heb ik ook moeten constateren dat als het gaat om de manier van samenwerken en alles wat daarbij komt kijken, ik als persoon op een eilandje ben komen te staan. Dat trek ik me aan, ik hoop de KNVB ook, maar soms moet je constateren dat je op een eindpunt bent gekomen.''

Eer

Met haar vertrek houdt Pauw de eer aan zichzelf. De KNVB had de 47-jarige geboren Amsterdamse al laten weten dat contractverlenging niet aan de orde zou zijn.

Pauw werkte tussen 1986 en 1998 in diverse functies binnen de voetbalbond. Na een periode van zes jaar als technisch directeur en bondscoach bij de Schotse voetbalbond, keerde ze in 2004 terug in Zeist.

Diploma

Pauw was in 2005 de eerste Nederlandse vrouw die het diploma coach betaald voetbal haalde. Zelf speelde ze van 1983 tot en met 1998 ook voor Oranje. In totaal kwam ze tot 89 interlands.

''Wij hebben grote waardering voor de voortrekkersrol die Vera Pauw de afgelopen jaren heeft vervuld in de ontwikkeling van het Nederlanse vrouwenvoetbal'', aldus Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

''Met haar pionierswerk heeft zij het vrouwenvoetbal gebracht naar het huidige niveau. Nu staat het definitief op de kaart en is de organisatie eromheen gegroeid en veranderd.''