AMSTERDAM - Frank Rijkaard staat bovenaan het verlanglijstje van de Australische voetbalbond (FFA) in de zoektocht naar een opvolger voor scheidend bondscoach Pim Verbeek.

Dat berichten diverse Australische media donderdag. De 47-jarige Nederlander tekende in juni 2009 een tweejarig contract bij Galatasaray.

The Daily Telegraph bericht dat Rijkaard deze week is benaderd door FFA-voorzitter Frank Lowy. De Amsterdammer zou hebben aangegeven dat hij advies wil inwinnen bij collega-trainers en pas na het seizoen een beslissing neemt.

Rijkaard wil zich focussen op de drukke weken die eraan komen met Galatasaray. De Turkse grootmacht bezet de tweede plaats in de competitie, op vijf punten van het verrassende Bursaspor. Zondag wil Galatasasay in de topper van Istanbul rivaal Fenerbahçe van zich afschudden.

Trilogie

Na Guus Hiddink en Pim Verbeek zou Rijkaard de derde achtereenvolgende Nederlandse bondscoach van Australië kunnen worden. Hiddink leidde The Socceroos op het WK van 2006 naar de achtste finales, waarna Verbeek het roer overnam.

Onder zijn hoede plaatste Australië zich betrekkelijk eenvoudig voor het WK in Zuid-Afrika, waar in de groepsfase Duitsland, Servië en Ghana de tegenstanders zijn. De oefenmeester liet vorig jaar rond een oefeninterland met Nederland al weten dat hij toe was aan een nieuw avontuur.

Betreuren

De Rotterdammer betreurde het wel eens dat hij tijdens sommige interlands niet kon beschikken over de beste spelers van Australië die allemaal in Europa voetballen.

Rijkaard, die bij Galatasaray samenwerkt met de Australische internationals Lucas Neill en Harry Kewell, zou zijn 'vaste' assistent Johan Neeskens mee mogen nemen naar Down Under. De FFA wil koste wat kost een trainer van een groot kaliber aanstellen in de hoop dat geroutineerde internationals na het WK hun interlandloopbaan voortzetten.