ROTTERDAM - FC Twente kan zich in de eindfase van het seizoen volledig concentreren op het binnenhalen van het kampioenschap. Feyenoord schakelde de belangrijkste titelkandidaat woensdagavond in De Kuip uit in de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker: 2-1.

Het was uitgerekend invaller Roy Makaay, die al min of meer was afgeschreven in Rotterdam-Zuid, die in de 84e minuut het verschil maakte.

FC Twente trad allerminst in de sterkste opstelling aan. Linkerspits Miroslav Stoch ontbrak wegens een liesblessure, middenvelder Kenneth Perez en aanvalsleider en aanvoerder Blaise N'Kufo waren 'gepasseerd'.

Beter gezegd: het ervaren duo kreeg rust in verband met de beslissende reeks wedstrijden in de competitie. Bernard Parker, Cheikh Tioté en Luuk de Jong waren de vervangers.

Twente de baas

FC Twente was Feyenoord voor de rust op alle fronten de baas. De Tukkers speelden vanuit een goede veldbezetting, lieten de bal soepel rondgaan en waren ook individueel beter dan de ietwat voorzichtige Rotterdammers. De evenwichtige ploeg uit Enschede verzuimde evenwel het technische en tactische surplus in de stand tot uitdrukking te brengen.

Met name De Jong leek het allemaal in het Rotterdamse strafschopgebied te mooi te willen doen. De 19-jarige aanvaller liet zich in de 21e minuut in kansrijke positie door doelman Erwin Mulder nog net aftroeven.

Ook Bryan Ruiz profiteerde aanvankelijk niet van het chaotische verdedigingswerk bij Feyenoord. De topschutter van FC Twente opende in de 42e minuut niettemin de score uit een passje van De Jong (0-1). Knullig balverlies bij Georginio Wijnaldum leidde de achterstand voor Feyenoord in.

Debutant

Kort daarna kreeg de jeugdige thuisploeg de enige kans van de eerste helft. Dwight Tiendalli (ex-Feyenoord) verspeelde de bal aan Wijnaldum die meteen de 17-jarige debutant Luc Castaignos bediende. De nieuwkomer koos voor een (afzwaaiend) schot, terwijl Denny Landzaat in vrije positie smeekte om de bal.

Castaignos viel verder weinig te verwijten. Hij liep veel en werkte hard, maar kon de robuuste verdedigers Douglas en Wisgerhof niet in de problemen brengen. Na de rust moest Diego Biseswar zijn plaats afstaan aan Makaay, de 35-jarige topscorer van weleer.

Betere kansen

In de 52e minuut maakte Giovanni van Bronckhorst koel gelijk, na een leep balletje van Makaay (1-1). Het zwak uit de kleedkamer gekomen FC Twente wankelde even, maar had geluk dat Ronnie Stam een kopbal van Ron Vlaar van de doellijn kon halen.

Dankzij de verhoogde inzet en aanvalskracht aan Rotterdamse kant ging het bekerduel na de gelijkmaker redelijk gelijk op. De betere kansen waren evenwel voor Feyenoord. Makaay tikte in de 73e minuut de bal net naast met een subtiele voetbeweging. In de 84e minuut was het op aangeven van Leroy Fer wel raak voor de spits: 2-1. Tioté schoot daarna nog op de lat.

Feyenoord - FC Twente