SANTIAGO DE CUBA - De Nederlandse honkballers hebben zondag bij het WK in Cuba met 6-3 gewonnen van Mexico. Veel uitzicht op een plaats in de kruisfinales in Havana biedt die zege overigens niet. Daarvoor moet Oranje maandag de Verenigde Staten verslaan en moet China een handje helpen door Brazilië de baas te blijven.

Nederland zette onder leiding van de voortreffelijke werpers Rob Cordemans en Patrick Beljaards de Mexicanen aan de kant. Het team van bondscoach Robert Eenhoorn toonde daarmee in het Estadio Guillermo Moncada aan ook niet-Europese tegenstanders waardig partij te kunnen bieden.

Kater

De kater van de bijna zekere uitschakeling was niettemin nog duidelijk voelbaar. De opdracht van Eenhoorn was de eer redden en van de laatste twee duels in de voorronde iets moois te maken. ,,We hebben als Nederlands team een goede naam. Dat imago moeten we vast houden. Het verzacht voor velen de pijn ook enigszins.''

Eenhoorn had de line up op twee plaatsen gewijzigd. Sidney de Jong verving Chairon Isenia als catcher en Glenn Romney speelde in het rechtsveld voor Dirk van 't Klooster. Oranje kwam snel op achterstand. Al in de eerste slagbeurt sloeg de Mexicaanse korte stop Jorge Cantu de bal over het hek.

Goede beurt 't Hoen

De Jong maakte in de derde inning gelijk. Hij kwam door een vangfout in het buitenveld op het tweede honk. Evert Jan 't Hoen bracht hem over de thuisplaat. Cordemans deed het als startwerper goed. Behalve die homerun, duldde hij geen Mexicaan op de honken. Ivanon Coffie zette Nederland op voorsprong met een homerun in de vierde slagbeurt.

Mexico reageerde met hetzelfde slaggeweld. Edgar Quintero ramde de bal ook over de omheining de tribune in en nam een honkloper mee naar thuis: 2-3. Met twee strike outs voorkwam Cordemans erger. Oranje kwam in de zesde inning opnieuw langszij, opnieuw door een homerun, nu van Shernol Adriana.

Nederland drukte door. Twee nieuwe pitchers konden niet voorkomen dat Coffie scoorde op een hit van De Jong. Beljaards verscheen op de heuvel om het karwei af te maken. Hij slaagde. De Mexicaanse slagmensen doorgrondden zijn worpen niet.

De Nederlandse hitters ging wel door, daar hielp ook de vijfde Mexicaanse pitcher niet aan. Bij 6-3 kwam Beljaards in de gelijkmakende negende slagbeurt toch nog even in problemen. Dave Draijer bracht de oplossing. Hij stelde de derde zege bij het WK veilig.