EINDHOVEN - Vele minuten na de bedroevend slechte wedstrijd tussen PSV en Heerenveen (2-0) stond een hevig geëmotioneerde Mateja Kezman zaterdagavond nog moederziel alleen op het speelveld van het Phillips-stadion. Met de vuist op het hart en het clubshirt tussen de lippen bedankte hij de nog aanwezige supporters uitgebreid voor de steun die hij na afloop van een veelbewogen week had gekregen. Niet iedereen heeft het slecht voor met de topscorer van de landskampioen.

De hartverwarmde dankbetuigingen van de spits aan zijn eigen supporters waren begrijpelijk. De in Eindhoven en omgeving mateloos populaire aanvaller kreeg de laatste maanden steeds meer het gevoel dat hij in Nederland weinig meer heeft te zoeken. Een beetje rivaliteit in het voetbal is leuk, maar Kezman kan maar niet wennen aan vijandelijke supporters die hem in een massagraf wensen. Nog meer pijn doen hem de vele kwetsende spreekkoren over zijn moeder. Sinds vorige week geniet Kezman zelfs politiebescherming.

Ontvoering

Justitie heeft aanwijzingen dat een groep criminelen de aanvaller wilde ontvoeren. Sindsdien bewaken agenten de woning van de Serviër. Eenmaal buitenshuis laat Kezman zich door bodyguards beschermen. De spits zwicht nog niet voor de verbale en mogelijk fysieke terreur. Hij wil doen waar hij goed in is, scoren voor PSV.

Bij binnenkomst in het stadion kreeg Kezman het vooraf aan het duel met Heerenveen bijna te kwaad. Het Eindhovense stadion was behangen met dundoeken waarop in het Servisch dankbetuigingen waren gekalkt. De duizenden fans op de Noord-tribune hielden vlaggetjes omhoog, waardoor de naam Kezman over de hele lengte van het stadion verrees. En de oorverdovende vocale steun van de aanhang raakten de spits zichtbaar.

Doelpunten

Kezman betaalde zijn supporters terug met het tweede doelpunt van de wedstrijd. Na de openingstreffer van Arjen Robben stelde hij een kwartier voor tijd de zege met een rake kopbal veilig. De drie winstpunten waren het enige positieve nieuws in het Eindhovense kamp. Onrustig en verongelijkt bewoog de landskampioen zich over het veld. Met Remco van der Schaaf voor de geblesseerde Mark van Bommel leed PSV voortdurend balbezit. Nagenoeg iedere beslissing van de arbiter werd aangevochten.

Hidding op tribune

Ook de altijd zo rustige Guus Hiddink had zich niet helemaal onder controle. De oefenmeester haalde verhaal bij de grensrechter die PSV geen hoekschop toekende en moest van scheidsrechter Haverkort in de 23e minuut op de tribune plaatsnemen. Met een beetje meer precisie in de afwerking had Heerenveen minimaal gelijk kunnen spelen. Correia, Sibon en Knopper misten levensgrote kansen op een treffer.

Met dank aan de emoties van Kezman werd de aandacht voor het slechte spel van de landskampioen even afgeleid. Ook vanuit de catacomben van het stadion was het trainer Hiddink echter niet ontgaan dat PSV in de huidige vorm dinsdag op bezoek bij AEK Athene de martelgang in de Champions League niet kan stoppen. “Het zal inderdaad veel en veel beter moeten.”

Van Bommel niet naar Athene

Trainer Guus Hiddink verwacht dat hij dinsdagavond tijdens de uitwedstrijd in de Champions League tegen AEK Athene geen beroep op Mark van Bommel kan doen. De aanvoerder heeft te veel last van een onduidelijke buikblessure en moet rust houden.

De middenvelder klaagt over pijn tussen buik en lies. Foto's in het ziekenhuis hebben niets vreemds kunnen constateren. “Maar Mark blijft last houden”, aldus Hiddink. “Hij heeft waarschijnlijk iets verrekt. Want als er iemand altijd graag wil spelen, is het wel Van Bommel.”