AMSTERDAM - Ajax vervolgde zondag voor eigen publiek tegen PSV de inhaalrace die het na de winterstop heeft ingezet. De formatie nam met een ruime zege (4-1) een voorschot op het verjaardagsfeestje (110 jaar) dat het donderdag mag vieren.

Ajax is PSV op de ranglijst inmiddels tot een punt genaderd.

Ajax bejubelde de zevende zege op rij luid. Ruim 150 kilometer verderop in Enschede zal ook applaus hebben geklonken. FC Twente heeft inmiddels vijf punten meer dan PSV. Beide clubs treffen elkaar zaterdag in het Philips-stadion.

''Het zal moeilijk worden om de gezichten de komende week de juiste richting op te krijgen'', zei trainer Fred Rutten. ''Dit doet pijn.''

Tactiek

Ajax koos in de sfeervolle Arena voor de tactiek die het dit seizoen in alle voorgaande thuiswedstrijden eveneens hanteerde. De formatie probeerde de tegenstander op eigen helft vast te zetten en nam het risico dat het door een snelle counter werd verrast.

Ajax had geluk dat PSV net als FC Twente vorige maand slecht omsprong met de ruimte die het na balverlies van de thuisclub kreeg. ''Ajax was efficiënt, wij niet'', zei coach Rutten.

Toivonen

PSV was in de eerste helft desondanks de betere ploeg en kreeg ook twee uitstekende doelkansen. Ola Toivonen, die de voorkeur kreeg boven Danny Koevermans, stuitte eenmaal op keeper Stekelenburg. Hij raakte de bal vlak voor rust nog een keer helemaal verkeerd.

Ajax leidde op dat moment al met 2-0 omdat het wel zorgvuldig met de mogelijkheden omsprong. Doelman Andreas Isaksson voorkwam in de 28e minuut nog wel dat Luis Suarez scoorde. Hij had vervolgens geen antwoord meer op een inzet van Siem de Jong: 1-0.

Emanuelson

Urby Emanuelson maakte in de 43e minuut waarschijnlijk zijn mooiste treffer uit zijn loopbaan. De linkspoot kreeg de bal na een hakballetje van Marko Pantelic voor zijn rechtervoet en haalde verwoestend uit: 2-0.

Emanuelson bedankte na zijn treffer trainer Jol voor een basisplaats. Hij kreeg op de linkerflank de voorkeur boven het Deense talent Christian Eriksen.

Chaos

PSV heerste voor rust vooral op het middenveld. De nummer twee van de eredivisie kon de thuisclub in de tweede helft niet meer in verlegenheid brengen.

Knullig balverlies van Nordin Amrabat leidde in de 65e minuut de derde treffer in. De rechtsbuiten leverde in bij Vurnon Anita, die Pantelic bereikte: 3-0. ''Mijn team viel uit elkaar, het werd een chaos'', zei trainer Rutten.

Affellay

Balazs Dzsudzsak benutte in de 81e minuut nog een strafschop, nadat Jan Vertonghen de bal op zijn hand had gekregen. De Belg kreeg daarvoor een gele kaart en is net als Toby Alderweireld en Demy de Zeeuw geschorst voor het komende duel met RKC. Bij PSV moet Ibrahim Afellay zich zorgen maken.

Hij gaf Eyong Enoh een elleboogstoot. Scheidsrechter Kevin Blom ontging het incidident, maar de kans is groot dat de aanvoerder op basis van de televisiebeelden alsnog wordt geschorst. Luis Suarez bepaalde in de slotminuut de eindstand: 4-1.

Inhaalrace

''We zijn bezig met een inhaalrace die zijn weerga niet kent'', jubelde de winnende trainer Martin Jol. ''Het verschil met FC Twente is nog groot. We kunnen ze alleen maar opjagen. Hopelijk levert dat iets op.''