ALKMAAR - AZ heeft zaterdag een riante overwinning geboekt op RKC Waalwijk: 6-2. Mounir El Hamdaoui was met drie doelpunten de grote man bij de thuisclub, die voor aanvang van de wedstrijd afscheid nam van oud-voorzitter Dirk Scheringa.

De andere treffers van AZ kwamen van Moussa Dembélé, Héctor Moreno en Jeremain Lens. Benjamin de Ceulaer en Derk Boerrigter scoorden voor RKC.

AZ, dat zeventien punten pakte uit de laatste zeven competitiewedstrijden, verstevigde de vijfde plaats op de ranglijst. RKC staat vast op de laatste plaats, met een schamele twaalf punten.

Nummer zeventien Willem II, dat zondag nog tegen Sparta speelt, heeft acht punten meer dan de ploeg die de laatste negen duels verloor.

Scheringa

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen RKC nam AZ afscheid van Dirk Scheringa. De in oktober vorig jaar opgestapte preses werd door de club benoemd tot erevoorzitter.

Bovendien kreeg de 59-jarige Scheringa het ere-insigne in goud van de stad Alkmaar. Scheringa was zestien jaar voorzitter van AZ, maar legde die functie neer nadat zijn bedrijf DSB failliet was gegaan.

Supportershome

Scheringa's vrouw Baukje werd benoemd tot lid van verdienste van AZ. Het echtpaar kreeg van de clubleiding een seizoenkaart voor het leven. De supportersvereniging van de Alkmaarders benoemde Scheringa tot erelid en vernoemde bovendien het supportershome naar de oud-voorzitter.

''Na zestien jaar neem ik afscheid van de mooiste club van Nederland, AZ'', sprak de geëmotioneerde Scheringa vanaf de middenstip van het AZ Stadion.

Afscheid Scheringa