NEW DELHI - De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag bij het wereldkampioenschap in New Delhi brons veroverd. Oranje was in de strijd om de derde plaats met 4-3 te sterk voor Europees kampioen Engeland.

Bij de rust leidde de Britse ploeg nog met 1-3. Rogier Hofman maakte in de 67e minuut op schitterende wijze het beslissende doelpunt.

De andere treffers van Nederland kwamen op naam van Teun de Nooijer (1-0), Taeke Taekema (2-3) en Klaas Vermeulen (3-3).

Bij Nederland speelde doelman Guus Vogels zijn 264e en laatste interland. Ter gelegenheid daarvan mocht de bijna 35-jarige keeper van HGC de aanvoerdersband van De Nooijer dragen.

Bij Oranje ontbrak Robbert Kemperman opnieuw. De 19-jarige middenvelder van Den Bosch was donderdag al in de halve eindstrijd tegen Australië (1-2) niet van de partij wegens een koortsaanval.

Australië

Australië heeft Duitsland onttroond als wereldkampioen hockey. De ploeg van bondscoach Richard Charlesworth versloeg de olympisch kampioen in de finale met 2-1.

Voor Australië was het de tweede wereldtitel bij de mannen, na de primeur in 1986. Duitsland was zowel in 2002 als in 2006 Australië in de WK-finale de baas.

Luke Doerner, speler van Laren, maakte in de 59e minuut het winnende doelpunt uit een strafcorner.

Belang

Bondscoach Michel van den Heuvel en De Nooijer hadden vooraf het belang van de kleine finale duidelijk aangegeven. Het duo wilde hoe dan ook voorkomen dat de Nederlandse ploeg maandagochtend op Schiphol zou terugkeren met lege handen.

Volgens de Brabantse bondscoach verdiende zijn ploeg ook brons in New Delhi. De Nooijer zag in de derde plaats een mooi fundament om richting Londen 2012 gezamenlijk op door te bouwen.

Mat

Nederland, dat drie maanden geleden Engeland bij de Champions Trophy in Melbourne ook versloeg (3-2), maakte niettemin in de eerste helft geen superscherpe indruk. Het spel oogde nogal mat en plichtmatig. Oranje dwong voor de rust niet één strafcorner af.

Engeland daarentegen gooide aanzienlijk meer energie in de wedstrijd en mocht in de eerste helft liefst zes keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel.

Bij de eerste vier Engelse strafcorners was de Nederlandse verdediging nog op orde. Nummer vijf en zes leverde dankzij de sleeppush van Ashley Jackson een doelpunt op (1-2 en 1-3).

Vogels greep twee keer mis op de schoten van zijn clubgenoot, die vorig jaar tot grootste talent van de internationale hockeyfederatie (FIH) werd uitgeroepen.

Voorsprong

Nadat een treffer van Rogier Hofman in de dertiende minuut op last van de video-arbiter was afgekeurd, kwam Oranje tien minuten later alsnog op voorsprong dankzij De Nooijer, 1-0.

Binnen een minuut maakte Alastair Brogdon gelijk met een technisch hoogstandje. Engeland bleef daarna tot aan de rust domineren.

Strijdlust

Na de pauze speelde Nederland met meer tempo en strijdlust. Nadat Taeke Taekema zijn eerste strafcorner had benut in de 48e minuut, was alles weer mogelijk. In het slotoffensief kreeg Klaas Vermeulen de gelijkmaker op zijn naam, nadat een Engelse verdediger de bal in eigen doel had gewerkt (3-3).

Hofman bekroonde daarna de Nederlandse inhaalrace met een doeltreffende solo, 4-3. Daardoor kreeg doelman Vogels in India het waardige afscheid dat hij na ruim veertien jaar trouwe dienst bij Oranje verdiende.