AMSTERDAM - Guus Hiddink ontbreekt komende zomer definitief op het wereldkampioenschap voetbal.

De Nederlandse trainer heeft een aanbod van Ivoorkust afgeslagen om de nationale voetbalploeg tijdens het WK in Zuid-Afrika te leiden. Hij wil zich volledig focussen op zijn nieuwe baan als bondscoach van Turkije.

''Normaal gesproken was ik er ingestapt'', zei Hiddink zaterdag in zijn column in De Telegraaf.

''Ware het niet dat ik én een dubbel gevoel richting Rusland had én me op mijn nieuwe werkgever Turkije wil focussen. Eind mei staat een tournee door Amerika gepland, met wedstrijden tegen Ierland, Tsjechië en Verenigde Staten. Dat is een ideale mogelijkheid om de Turkse selectie goed te leren kennen.''

Trip

''Was ik met Ivoorkust wel akkoord gegaan, dan had ik die trip moeten laten lopen. Eerlijk gezegd vond ik dat ik zoiets niet kon maken. Helemaal niet omdat de Turken in korte tijd een enorm goede indruk op me gemaakt hebben. Het aanbod van Ivoorkust was heel goed en aantrekkelijk, maar ik heb de knoop doorgehakt.''

De Ivoriaanse voetbalbond ontsloeg vorige maand de Bosnische bondscoach Vahid Halilhodzic. Hiddink werd vervolgens door vedette Didier Drogba, met wie hij vorig jaar succesvol samenwerkte bij Chelsea, gevraagd om met Ivoorkust naar het WK te gaan.

Russische bond

De 63-jarige Varssevelder voelde daar wel wat voor, maar moest eerst overeenstemming bereiken met de Russische bond over ontbinding van zijn verbintenis.

De toekomstig bondscoach van Turkije staat nog tot de zomer bij de Russische voetbalbond onder contract.

Hiddink was eerder op het WK actief met Nederland (1998), Zuid-Korea (2002) en Australië (2006).