ENSCHEDE - FC Twente blijft de dans van de grote drie in de eredivisie voorlopig leiden. De Enschedese formatie won vrijdag in een curieus duel van ADO Den Haag, 3-1.

 De hele regio houdt inmiddels de adem in voor de naderende ontknoping van het seizoen.

Het was de dertiende opeenvolgende thuiszege van FC Twente, een evenaring van het clubrecord uit 1969.

Voor de Haagse opponent was het de 25e keer op rij dat het zonder winst uit Enschede vertrok. Zondag spelen de achtervolgers Ajax en PSV tegen elkaar. Volgende week gaat FC Twente op bezoek in Eindhoven.

Winterstop

Veel dingen gaan moeizaam bij FC Twente, vooral sinds de winterstop. Zo ook de start van het duel met ADO. Na tien seconden was het al 1-0, voor de bezoekers welteverstaan.

''We stonden nog te slapen'', zei coach Steve McClaren. ''Het was een 'shock' die snelle treffer. Het heeft lang geduurd voor we ons wisten te herstellen. Gelukkig hebben we dat wel gedaan.''

Ronnie Stam maakte een misser in zijn eigen strafschopgebied en Wesley Verhoek profiteerde dankbaar. Hij zorgde daarmee voor de snelste treffer van het seizoen in de eredivisie, maar nog net niet voor het snelste doelpunt ooit.

Achtervolging

FC Twente kon meteen in de achtervolging. Er ontspon zich een wedstrijd in een aardig tempo, met veel fouten. Na iets meer dan een half uur werd de Twentse druk te veel voor de Haagse ploeg.

Kenneth Perez werd in het zestienmetergebied neergehaald door Pascal Bosschaart en scheidsrechter Jack van Hulten gaf een strafschop. Met een prachtig 'stiftballetje' maakte Bryan Ruiz er 1-1 van.

Daarvoor hadden de elf van McClaren vrijwel geen serieuze mogelijkheden gehad. Raymond Atteveld van ADO: ''Het was de enige kans die we weggaven de eerste helft. We hebben het goed gedaan. Helaas zijn we niet beloond met een punt.''

Doelman

ADO begon de tweede helft met een andere doelman. Barry Ditewig nam de plaats in van de geblesseerd geraakte Robert Zwinkels. Het duurde tot de 56e minuut voor hij op de proef werd gesteld. Meteen was het raak.

Ruiz - wie anders - was de man die FC Twente op voorsprong zette. Het fenomeen uit Costa Rica ging door na een pass van Luuk de Jong.

Moeilijke hoek

Ruiz kwam alleen voor Ditewig, maar in een moeilijke hoek. Zoals wel vaker vond de topschutter toch de weg naar het doel (2-1). Het was zijn negentiende treffer dit seizoen in de eredivisie.

Met enige geluk gooide Perez het duel na bijna zeventig minuten op slot. De Deen wilde van de rechterkant voorzetten, zag de bal via de voet van een tegenstander als een vuurpijl de lucht ingaan, waarna doelman Ditewig tot grote hilariteit van de toeschouwers volledig werd verrast door het vallende projectiel, 3-1. ''Op karakter zijn we teruggekomen'', concludeerde McClaren.