ROTTERDAM - Jon Dahl Tomasson en Kevin Hofland zijn zondag niet op tijd fit voor de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen Heracles.

Tomasson is nog niet volledig hersteld van een voetblessure, die hij twee weken geleden opliep in de uitwedstrijd tegen FC Groningen.

Hij sluit mogelijk maandag weer aan bij de groepstraining. Hofland is onlangs aan zijn amandelen geholpen.

Doelman Rob van Dijk is wel weer inzetbaar bij Feyenoord. Hij heeft geen last meer van een liesblessure.

Verbeek

Feyenoord, de nummer vier op de ranglijst van de eredivisie, verdedigt een voorsprong van acht punten op nummer zes Heracles. De Rotterdamse club heeft al drie thuisduels op rij niet gewonnen.

Gertjan Verbeek keert als trainer van Heracles terug in De Kuip. Hij werd vorig jaar januari ontslagen als hoofdtrainer van Feyenoord.

Been

Verbeek mist tegen Feyenoord de geblesseerder Sebastiaan Steur. Hij constateerde vrijdag ook dat de Rotterdamse club onder leiding van trainer Mario Been beter presteert.

''Feyenoord draait goed dit seizoen, ze staan niet voor niets vierde met acht punten meer dan wij. Thuis met het legioen erachter is Feyenoord moeilijk te kloppen. Wij hebben het idee dat we iedere wedstrijd kunnen winnen, dat hebben we ook laten zien. Maar we hebben ook laten zien dat als we ons niveau niet halen we ook van iedereen kunnen verliezen.''

Lindgren

Rasmus Lindgren mist zondag ook de thuiswedstrijd van Ajax tegen PSV. De Zweed is nog niet helemaal hersteld van een knieblessure die hij vorige maand in de uitwedstrijd bij Heerenveen opliep.

Trainer Martin Jol heeft verder de beschikking over een fitte selectie. Luis Suarez keert terug van een schorsing.

De coach van Ajax wilde nog niet zeggen of de topschutter in plaats van Dennis Rommedahl op de rechterflank begint. Hij kan Suarez ook in plaats van Christian Eriksen op de linkerkant laten spelen.

Opjagen

Jol was duidelijk over de bedoelingen van zijn ploeg. ''We willen winnen en zullen PSV zo veel mogelijk opjagen'', zei hij. ''Het risico bestaat dat we een paar counters om ons oren krijgen. Maar ik heb wel vertrouwen in een goede afloop als ik kijk naar ons doelsaldo van 46 doelpunten en slechts drie tegentreffers in thuiswedstrijden.''

Ajax won slechts twee van de vorige dertien competitiewedstrijden tegen PSV in de Arena. Ajax boekte vorig seizoen een ruime zege: 4-1.

PSV

PSV begint zondag met een fitte selectie en veel vertrouwen aan de uitwedstrijd tegen Ajax. Trainer Fred Rutten benadrukte vrijdag dat zijn spelers ook na de nederlaag van vorige week bij NAC (1-2) nog strijdbaar zijn.

''We gaan naar Amsterdam om te winnen'', zei de coach die Andy van der Meyde nog niet in zijn spelersgroep opneemt. De aanvaller is niet wedstrijdfit.

Strijdbaar

Rutten houdt rekening met een strijdbaar Ajax. ''Ze zullen vanaf de eerste seconde met het mes tussen de tanden spelen. We moeten daar iets tegenover stellen, maar dat kunnen we'', laat hij op de website van de club uit Eindhoven weten.

''Gelukkig hebben we dit seizoen in belangrijke wedstrijden al aangetoond dat we goed kunnen reageren.''

Rutten stelde dat zijn ploeg niet in paniek is geraakt van de nederlaag tegen NAC. ''We hebben schade opgelopen in het puntenaantal, niet zo zeer in de manier van voetballen. Fysiek en mentaal zijn we topfit. Er is wel een gedragsverandering ontstaan bij onze tegenstanders. Ze maken ons het voetballen lastig, dus we moeten nog beter naar eigen oplossingen zoeken. Ik vind ook niet dat wij zakelijk voetballen. Want we creëren kansen, we spelen geen catenaccio.''

AZ

Moussa Dembélé kan zaterdag met AZ tegen RKC spelen. De Belgische aanvaller is hersteld van een beenblessure.

Hij stelt zijn trainer Dick Advocaat voor een luxeprobleem. Jeremain Lens verving Dembélé vorig week tegen sc Heerenveen namelijk er goed.

''Door het goede optreden van Jeremain tegen sc Heerenveen heb ik een luxeprobleem'', erkent Advocaat op de website van de kampioen uit Alkmaar.

''Moussa deed het de week daarvoor tegen Vitesse namelijk ook erg goed'', verklaarde de coach die niet over de geschorste Stijn Schaars en geblesseerde Ragnar Klavan kan beschikken.

RKC verloor de laatste acht wedstrijden in de eredivisie. ''Iedereen verwacht dus dat we winnen. Dat maakt de wedstrijd moeilijk'', zei Advocaat.
Groningen

Groningen

FC Groningen kon vrijdag na een week vol met blessureleed eindelijk ook positief nieuws melden.

Koen van de Laak en doelman Luciano kunnen zaterdag met hun ploeg tijdens de uitwedstrijd tegen NAC in actie komen. Van de Laak is hersteld van een enkelblessure. Luciano heeft geen knieklachten meer.

Beenbreuk

Trainer Ron Jans van FC Groningen verloor afgelopen week Danny Holla met een beenbreuk. Fredrik Stenman en Morten Nordstrand haakten af met liesblessures.

De toekomstig trainer van sc Heerenveen kan al langer geen beroep doen op Sepp De Roover (kruisband), Ondrej Svejdik (kruisband), Petter Andersson (kruisband), Jeffrey Rijsdijk (knie) en Theo Lucius (kuitbeen). Leandro Bacuna is geschorst voor het duel met NAC.

NAC

De thuisclub uit Breda kent eveneens veel blessureleed. Anthony Lurling is geschorst en voor de geblesseerde Tyron Loran, Leonardo, Edwin de Graaf, Robert Schilder en Ellery Cairo komt het duel met FC Groningen ook nog te vroeg.

''Pure pech'', mopperde trainer Robert Maaskant. ''De blessures zijn allemaal verschillend van aard. Hier kan je niets aan doen.''

FC Utrecht

USander Keller en Mark van der Maarel keren terug in de selectie van FC Utrecht voor de competitiewedstrijd zaterdag tegen VVV-Venlo.

Dat liet trainer Ton du Chatinier vrijdag op de website van de club weten. De twee verdedigers hervatten deze week de training na blessurelee

Du Chatinier moet het zaterdag in Venlo doen zonder centrumverdediger Jan Wuytens en middenvelder Michael Silberbauer. Beide basiskrachten zijn geschorst. Reservedoelman Wesley de Ruiter ontbreekt vanwege een ernstige knieblessure.

VVV

Bij VVV ontbreken de langdurig geblesseerden Dennis Gentenaar, Maya Yoshida en Michael Uchebo. Ken Leemans zit een schorsing uit.

Het is nog onzeker of Frank van Kouwen (kuitblessure) en Ruud Boffin (enkel) in actie kunnen komen. Ruben Schaken keert na een buikgriep terug in de selectie.