NEW DELHI - De Nederlandse hockeyers hebben het donderdag in de halve finales van het wereldkampioenschap in New Delhi niet gered.

Oranje bleek niet opgewassen tegen Australië. Het tegenvallende duel eindigde in 1-2. Voor Nederland scoorde Taeke Taekema uit een strafbal.

Nederland speelt zaterdag in de kleine finale tegen Europees kampioen Engeland, dat donderdag met ruime cijfers van olympisch kampioen en titelverdediger Duitsland verloor (1-4).

Oranje haalde twaalf jaar geleden in Utrecht bij het gewonnen WK voor de laatste keer de eindstrijd van het vierjaarlijkse toptoernooi.

Favoriet

Australië begon als favoriet aan de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Richard Charlesworth had de laatste jaren op de grote toernooien al negen keer op rij niet meer verloren van Oranje. In het laatste onderlinge duel, eind november vorig jaar bij de Champions Trophy in Melbourne, kreeg Nederland een dik pak slaag (7-2).

Bovendien stapte de nummer twee van de wereldranglijst met vier overwinningen op rij de halve eindstrijd van het WK binnen. Oranje daarentegen raakte na drie opeenvolgende groepszeges het winnende ritme in New Delhi kwijt tegen Duitsland (2-2) en Zuid-Korea (1-2).

Basisteam

Bondscoach Michel van den Heuvel kon voor de eerste keer bij het WK niet zijn sterkste basisteam het veld insturen. Nieuwkomer Robbert Kemperman (19) was door een lichte koortsaanval niet fit. Routinier Rob Reckers was op het middenveld zijn vervanger.

Zoals verwacht begon Australië onstuimig aan de wedstrijd. Met veel pressie op bal en tegenstander zette de olympische kampioen van 2004 Oranje vast op eigen helft. Nederland slaagde er slechts sporadisch in om onder de Australische druk vandaan te komen.

Australië kwam in de 27e minuut op voorsprong. Luke Doerner knalde raak uit de eerste strafcorner. Het was de zevende WK-treffer voor de speler van Laren. Vlak voor de rust ging de tweede Australische corner door een slechte stop de mist in.

Taekema

Ook Oranje mocht in de eerste helft twee keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Bij de eerste corner zat specialist Taeke Taekema op de bank. Hertzberger kon de variant niet omzetten in een doelpunt. Bij de tweede korte hoekslag was de uitvoering bij Nederland evenmin optimaal.

De ploeg van Van den Heuvel had over de video-arbiter in de eerste helft niets te klagen. Tot drie keer toe viel een beslissing van de man achter de tafel in het voordeel van Oranje uit. Daardoor ontsnapte Nederland onder meer twee keer aan een strafcorner.

Na de rust speelde het duel zich opnieuw voornamelijk op de helft van Nederland af. Na het doelpunt van de ongehinderde Glenn Turner in de 55e minuut (0-2) waande Australië zich al winnaar.

Dankzij een succesvolle strafbal van Taekema, toegekend op last van de video-arbiter, kon Oranje in de 58e minuut de achterstand nog wel verkleinen. Maar het bleef bij 1-2.