AMSTERDAM - Met een flink aantal topwedstrijden binnenkort op de agenda was er voor Ajax vrijdagavond in het niemendalletje tegen Volendam (5-1) één belangrijke opsteker. Het paradepaardje Van der Vaart kwam voor het eerst dit seizoen voor zijn club aan scoren toe. De revelatie van het afgelopen jaar schoot er tegen de underdog twee in.

Van der Vaart, tot nu toe deze maanden slechts succesvol voor Oranje, kwam op stoom in een fase dat de Amsterdammers het zowaar even lastig hadden. Na de snelle openingstreffer van Sonck, nu al vier achtereenvolgende duels productief, kwam Volendam op gelijke hoogte. Door sloom verdedigen van Ajax mocht Esajas van dichtbij tot drie keer toe prijsschieten. Zijn laatste poging was raak.

Traag spel

Na dertien minuten was het daardoor 1-1, in een wedstrijd die nauwelijks tempo kende. Bij betrekkelijk traag spel was Volendam, als altijd technisch aardig onderlegd, in staat de tegenstander redelijk bij te sloffen. Het wachten was daarom op een individuele uitschieter aan Amsterdamse kant. Die kwam van Van der Vaart.

De droom van de debutant, met in de basis één speler (de van Ajax geleende Kras, namens FC Zwolle) die ooit eerder in de ArenA voetbalde, duurde ongeveer een half uur. Met twee knappe schoten, waarvan een uit een vrije trap, verraste vervolgens Van der Vaart evenzoveel keren doelman Van Westerop. Het was duidelijk dat bij -1 de wedstrijd was gespeeld.

Celta

Ajax ontvangt woensdag in de Champions League het Spaanse Celta, daarna gaat het op bezoek bij (het waarschijnlijk gehandicapte) PSV. Vervolgens komt AZ naar Amsterdam, de onder de eerder bij Ajax weggestuurde trainer Adriaanse tot de hogere regionen doorgedrongen Alkmaarse club. Het niveau in Amsterdam is momenteel niet zo dat dergelijke potjes als een formaliteit kunnen worden beschouwd.

Volendam was weinig meer dan een opwarmertje, in elk geval door Van der Vaart aangegrepen om zijn vorm wat bij te spijkeren. Er waren meer lichtpuntjes voor coach Koeman, al viel dat aan het spel nauwelijks af te lezen. Escudé (rug) en Pienaar (heup) waren voldoende fit om vanaf het begin mee te doen, Grygera en zelfs Heitinga (meer dan een jaar buitenspel wegens een zware knieblessure) bleken genoeg hersteld om op de bank plaats te nemen. Beiden vielen na de hervatting in. Litmanen, recentelijk wel actief in een oefenduel, ontbrak nog wel.

Na de hervatting was de opdracht voor Volendam, dat met zes uit zeven geen onverdienstelijke competitiestart kende, simpel. De schade zo beperkt mogelijk houden. Dat lukte aardig, vooral omdat Ajax het allemaal wel best leek te vinden. Alleen invaller Mitea en verdediger Trabelsi maakten nog een doelpunt.