AMSTERDAM - Michael Boogerd is best bereid Thomas Dekker een helpende hand te bieden, mocht de dopingzondaar daar behoefte aan hebben. "Ik heb hem gezegd dat als hij het moeilijk heeft, als hij motivatieproblemen heeft, hij rustig twee weken bij me in huis kan komen."

De voormalige kopman van de Raboploeg legt in de nieuwe Sportweek uit dat hij best samen met Dekker de noodzakelijk trainingsuren maakt.

"Als ik hem daarmee kan helpen, doe ik dat graag. Als hij daar behoefte aan heeft, staat mijn deur voor hem open", aldus Boogerd in het weekblad.

Het initiatief daartoe moet volgens de geboren Hagenees echter wel liggen bij Dekker zelf. "Daar bel ik hem niet elke dag plat over. Dat moet uit hem zelf komen. Maar ik laat Thomas zeker niet vallen. Daar houd ik niet van."

Terugkeer

Boogerd denkt dat zijn voormalige ploeggenoot, die vorige week een schorsing van twee jaar kreeg opgelegd, zeker kan terugkeren op het hoogste niveau.

"David Millar, Ivan Basso; dat soort jongens zijn weer volwaardig prof. Dat kan Thomas ook lukken. Ik hoop alleen dat mensen hem die kans gunnen. Dat het negativisme niet aan hem blijft kleven."

Tweede kans

"Iedereen verdient een tweede kans. Fouten worden overal gemaakt. Het zou raar zijn dat je als renner geen fouten mag maken. Dan moeten ze ook die schorsingen afschaffen. Want het heeft geen nut om iemand voor twee jaar te schorsen als hij vervolgens zijn hele leven gestraft wordt."

Als Dekker wil terugkeren in het peloton moet hij volgens Boogerd wel de trainingsarbeid blijven verrichten, ook tijdens de periode dat hij geschorst is.

"Het is te hopen dat hij zich nog een jaar goed kan verzorgen, het is echt geen straf om elke dag drie uur te fietsen. Dat moet hij blijven doen", besloot de ex-renner.