HAMBURG - De Europese topclubs die verenigd zijn in de G14 overwegen juridische actie tegen de internationale voetbalfederaties FIFA en UEFA. Daarmee wil de G14 bewerkstelligen dat de wereld- en Europese voetbalbond de clubs compenseren als zij spelers moeten afstaan voor hun nationale team.

Thomas Kurth, directeur van de G14, verklaarde in een interview met de Duitse krant 'Die Welt' dat hij wil dat de Europese Commissie zich over deze kwestie buigt. “Als je weet hoeveel geld FIFA en UEFA krijgen voor de Europese- en wereldkampioenschappen, dan is het niet langer vol te houden dat spelers worden opgeroepen zonder dat de clubs daarvoor worden gecompenseerd.”

Kurth wilde namens de G14, waarin achttien clubs zijn samengebracht waaronder Ajax en PSV, ongeveer 80 miljoen euro eisen voor het 'vrijgeven' van hun spelers. FIFA-voorzitter Joseph Blatter, die door Karl-Heinz Rummenigge (Bayern München) werd ingelicht over de plannen, reageerde geprikkeld: “Rummenigge is een intelligente man en hij was een zeer goede voetballer. Maar hij kent de structuren van het voetbal niet.”

Blatter maakte duidelijk dat de FIFA de nationale bonden uitnodigt voor deelname aan de mondiale titelstrijd en dat ze daarvoor een vergoeding krijgen. “Het is een zaak voor de bonden dat geld te verdelen”, stelt Blatter.