VERSAILLES - Het gerechtshof in Versailles heeft het formule-1-team Prost maandag failliet verklaard. Het team, geleid door viervoudig wereldkampioen Alain Prost, heeft een schuldenlast van ongeveer 30,5 miljoen euro.

Het voortbestaan van Prost Grand Prix hing al maanden aan een zijden draadje. De stal stond sinds 22 november onder curatele. Onlangs heeft Prost wel een bod ontvangen van Franse en Italiaanse investeerders, maar de rechtbank besloot dat er onvoldoende financiële garanties waren om het team voort te laten bestaan.

Daarmee staan de driehonderd werknemers op straat. Ook voor de Duitse coureur Heinz-Harald Frentzen betekent het faillissement van Prost dat hij elders emplooi moet vinden. Arrows heeft toegegeven met Frentzen in onderhandeling te zijn. Mocht het tot een contract komen, dan zou dat ten koste kunnen gaan van Jos Verstappen.

Prost werd in 1997 opgericht, na het overkopen van het team Ligier. Succesvol was het team alleen in het debuutjaar, toen het zesde werd met 21 punten. Alain Prost won als rijder 51 races, maar 'Le Professeur' boekte als teambaas in 83 GP's geen enkele zege. Zijn wagens stonden ook nooit op pole position.

Voor Prost ging het eigenlijk al aan het einde van 2000 mis toen het motorenpartner Peugeot en een hele groep sponsors verloor. Afgelopen seizoen reed het team met Ferrari-krachtbronnen en haalde vier magere puntjes. Volgens de teambaas doorkruisten de aanslagen van 11 september in de VS een belangrijke sponsordeal met een Saudische miljardair.