FLORENCE - Louis van Gaal mag blijven dromen van een Europese triomf met Bayern München.

Daar had de Nederlandse trainer dinsdagavond in Florence wel de hulp van zijn landgenoten Mark van Bommel en Arjen Robben voor nodig.

Doeltreffende afstandspegels van de Nederlandse internationals voorkwamen in de achtste finales van de Champions League dat de Duitse topclub Europa vaarwel kon zeggen.

Bayern München verloor weliswaar de tweede ontmoeting tegen Fiorentina met 3-2, maar de in Florence gemaakte doelpunten waren na de 2-1-winst in Beieren voldoende om de laatste acht te bereiken.

Arsenal

Ook Arsenal stelde orde op zaken. Nicklas Bendtner had nog geen half uur nodig om Arsenal voorbij FC Porto naar de kwartfinales van de Champions League te loodsen.

De 22- jarige Deense spits, die zaterdag nog geen skippybal kon raken, scoorde tweemaal en maakte daarmee de achterstand van 1-2 in de uitwedstrijd al meer dan goed.

In de tweede helft bepaalden Samir Nasri, Emmanuel Eboué en opnieuw Bendtner de eindstand op 5-0. De grote ideeën kwamen van Andrej Arsjavin, die de geblesseerde aanvoerder Cesc Fabregas deed vergeten.

Juan Vargas

Na 55 minuten leek Bayern München dinsdag vroegtijdig het veld te ruimen. Op dat moment leidde Fiorentina met 2-0 door treffers van Juan Vargas en Stevan Jovetic.

De Duitsers hadden alleen via Arjen Robben een kans gehad en maakten verder geen enkele indruk in Florence.

Aanvoerder Mark van Bommel hielp de Duitse recordkampioen op het uur terug in de wedstrijd. Hij timmerde de bal van afstand als een streep achter doelman Sebastien Frey: 2-1.

Daarmee was dezelfde stand bereikt als eerder in München. Drie minuten later stond het 3-1, toen Jovetic opnieuw geklungel in de Duitse defensie afstrafte.

Helpende hand

Dit keer was het Robben die de helpende hand toestak. De Nederlandse dribbelaar begon een minuut na die tegenslag op rechts aan een dribbel naar binnen en roste de bal met de rode linkerschoen in de kruising: 3-2.

Aanvallend zit het dit seizoen wel goed bij Bayern München. Dat bewees de ploeg eerder in Europees verband met een 4-1-zege in Turijn op Juventus, waardoor de ploeg Europees kon overwinteren.

De problemen liggen in Zuid-Duitsland vooral achterin, waar dinsdag met Martin Dimechelis en Diego Contento voorname pionnen ontbraken.

Offensief

De opbouw bij de Duitse koploper, die al achttien duels op rij niet verloren had, was zwak verzorgd. Fiorentina, in de Serie A zeer matig op dreef, profiteerde in de 28e minuut. Juan Vargas was verantwoordelijk voor de belangrijke Italiaanse treffer.

Bayern München probeerde daarna wat offensiever te spelen. Dat leidde vijf minuten na de 1-0 tot een levensgrote kans voor Robben.

De Nederlander dook vrij voor Frey op, maar kon de sluitpost niet verschalken. Direct na de rust kwam de ploeg van Van Gaal dieper in de problemen.

Alberto Gilardino

Eerst miste Alberto Gilardino een grote kans voor Fiorentina, maar vervolgens was Jovetic bij een snelle aanval wel succesvol. Van Bommel herstelde vervolgens het aangetaste Duitse zelfvertrouwen met een rake schuiver: 2-1.

De pret duurde kort aan Duitse zijde. Jovetic bracht de Italianen in de 64e minuut weer in opperbeste stemming met de 3-1, waarna Robben zijn miljoenentransfer een minuut later opnieuw waarmaakte met een 'droomdoelpunt': 3-2. Bayern overleefde de resterende 25 minuten moeizaam.