Om beurten verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’. Jurryt is de enige Nederlander die ooit afstudeerde op Feyenoord. Menno schreef de eerste Nederlandse roman (Vak 127) met fanatieke Ajax-supporters in de hoofdrol.

Beste Menno,

Op 18 maart viert Ajax zijn 110e verjaardag. Dat betekent dat jouw clubje al tien jaar niet meer het recht heeft om Ajax te heten. Al jaren zoek ik naar een document uit 1900 waarmee ik de grootste grap kan uithalen, die een Feyenoorder op zijn naam kan schrijven: Ajax dwingen een andere naam te nemen.

Natte haartjes

Kun je onze kindertijd herinneren, in afwachting van het eeuwfeest van onze clubs? Maanden voor het feestelijke moment hielden de zenuwen ons uit de slaap. Nog met natte haartjes staarden we ieder naar ons plafond – jij in je Ajax-pyama en ik onder mijn Feyenoord-dekbed. We telden op onze vingers af naar 18 maart 2000 en 19 juli 2008. Honderd! Jaar! Oud!

Wisten wij toen veel dat we ons aan het verheugen waren op de meest verschrikkelijke tijd, die Ajax en Feyenoord ooit hebben meegemaakt. We waren kinderen, Menno, en dat onze clubjes ooit in de problemen zouden komen, konden we ons niet voorstellen.

De eeuwfeesten markeerden het einde van onze onschuldige jaren. Zowel Ajax als Feyenoord viel tijdens de feestelijke momenten van het ene ravijn in het andere – dieper en dieper. Niets feest, louter trauma. Gelukkig is een eeuwfeest maar één keer in de honderd jaar en ben ik hartstikke dood als Feyenoord zich in 2108 opmaakt voor het volgende jubileum.

Koninklijk

Slechts één goede herinnering heb ik aan die dramatische tijd en dat is dat ik er persoonlijk voor heb gezorgd dat Ajax in 2000 de koninklijke eretitel niet kreeg. Aan het begin van het jaar wist Michael van Praag nog zeker dat het Beatrix zou behagen om zijn club koninklijk te maken. Daarop pleegde ik twee telefoontjes, die een einde maakten aan alle Amsterdamse illusies.

Ik belde met de Rijksvoorlichtingsdienst en de gemeente Amsterdam en kwam er al snel achter dat Ajax geen enkele kans maakte. De KNVB is tenslotte al koninklijk, waardoor de aangesloten verengingen dat recht verliezen. Beatrix is heel streng en dus kon Ajax het schudden.

Ik vond het geen straf om als eerste tegen je clubje te mogen zeggen dat het niet koninklijk zou worden – in ieder geval niet onder de heerschappij van Beatrix.

Naamrecht

In diezelfde tijd ontdekte ik iets veel leukers: er zou een document uit 1900 bestaan, waarop is vastgelegd dat Ajax tot 18 maart 2000 het recht heeft om zichzelf Ajax te noemen. Als ik dat zou vinden, moet jouw clubje dus op zoek naar een nieuwe naam!

Het komt zo: in 1900 was er in Leiden al een Ajax, dat nu bekend staat als ASC. De Amsterdammers vroegen in Leiden daarom om toestemming om zich ook Ajax te mogen noemen. Dat was goed, maar onder één voorwaarde: na honderd jaar zou dit recht vervallen. Dat is dus tien jaar geleden al gebeurd!

Als sporthistoricus zoek ik al jaren naar deze overeenkomst. Zolang ik dat doe, kan jij voor de zekerheid alvast nadenken over een nieuwe naam. Wat dacht je van de Arena Boys? Of de Amsterdamse Nepgras Combinatie?

Veel plezier met de 110e verjaardag en tot op de Coolsingel!

Jurryt