ERFURT - Het Duitse schaatsen raakt steeds meer in verlegenheid door het dopingschandaal rond Claudia Pechstein.

Nadat eerder deze week de federale recherche 21 woningen doorzocht, op zoek naar bewijslast voor een dopingnetwerk, werd dit weekeinde bekend dat bij nog twee Duitse rijdsters abnormale bloedwaarden zijn geconstateerd.

Het gaat om Heike Hartmann en het jonge talent Bente Kraus. Dat heeft de Duitse bondscoach Markus Eicher aan het Duitse persbureau DPA bevestigd. ''We weten echter niet in hoeverre die waarden in het verleden al opvallend waren'', sprak hij.

''We zijn er absoluut van overtuigd dat het hier niet om dopinggevallen gaat.''

Pechstein

Pechstein werd afgelopen zomer door de internationale schaatsunie voor twee jaar geschorst wegens abnormale bloedwaarden. Het is onduidelijk of Hartmann en Kraus soortgelijke sancties te wachten staan.

Hartmann stond zaterdag nog gewoon aan de start van de wereldbekerwedstrijden sprint in Erfurt, maar verliet na haar eerste optreden op de 500 meter met tranen in de ogen de ijsbaan. ''Ze zit er volledig doorheen'', sprak Eicher.

Hartmann

Het huis van Hartmann, die zondag nog wel de 500 meter afwerkte, in Inzell is ook doorzocht. Volgens persbureau DPA kwam zij in het vizier van de federale recherche, nadat bij haar afgelopen zomer een verdachte bloedwaarde werd geconstateerd.

Het percentage jonge rode bloedcellen zou 3,5 procent hebben bedragen, terwijl een percentage van 2,4 de grenswaarde is. Ook bij Pechstein werden bij enkele controles waardes van circa 3,5 gemeten, hetgeen haar noodlottig werd.