HEERENVEEN - Jorien Voorhuis gaat na de eerste dag van de Nederlandse kampioenschappen allround aan de leiding.

De schaatsster van VPZ was zaterdag veruit de snelste op de 3 kilometer: 4.12,69. Elma de Vries zette met 4.15,34 de tweede tijd neer, Janneke Ensing werd in 4.15,39 derde.

Voorhuis, die eerder als zevende eindigde op de 500 meter, heeft in het algemeen klassement een kleine voorsprong op De Vries: 82,775 om 82,836. Marrit Leenstra (83,311) is derde.

Zondag staan de 1500 en 5000 meter op het programma. De winnares van het NK plaatst zich voor het WK allround.

Ireen Wüst en Diane Valkenburg zijn al zeker van deelname aan dat toernooi. Zij ontbreken dit weekeinde in Heerenveen. De vierde Nederlandse deelneemster voor het WK wordt door schaatsbond KNSB aangewezen.

Olympische Spelen

Voorhuis en De Vries deden een ruime week eerder nog mee op de 5 kilometer bij de Olympische Spelen. ''Het is best raar om nu weer hier te schaatsen'', aldus Voorhuis, die dinsdag terugkeerde uit Canada.

''Drie dagen voorbereiding is eigenlijk te weinig. Maar er valt hier voor mij met een WK-ticket nog het nodige te verdienen. En bovendien: een titel is een titel, ook al ontbreken Wüst en Valkenburg dan.''

Afstand

Op de 5 kilometer in Vancouver eindigde Voorhuis als tiende, De Vries werd elfde. Het was de enige afstand waar de Nederlandse deelnemers op de Spelen niet meestreden voor de ereplaatsen. ''Toch was ik wel tevreden'', aldus Voorhuis.

''De 5000 meter is niet mijn favoriete afstand. Het zou pas een teleurstelling zijn geweest als ik naar Canada ging voor het halen van een medaille.''