ALHAMA DE MURCIA - De Australische wielrenner Luke Roberts heeft vrijdag de derde etappe van de Ronde van Murcia op zijn naam geschreven.

De 33-jarige rijder van Milram was na een bergrit van 166,5 kilometer van Las Torres de Cotillas naar Alhama de Murcia de snelste van een forse kopgroep.

De Oezbeek Sergej Lagoetin van Vacansoleil eindigde als tweede voor de Spanjaard Josep Jufre (Astana). Jufre is de nieuwe leider in het klassement.

De bergtrui zit weer om de schouders van de Nederlander Lieuwe Westra, die vroeg in de aanval ging en op de eerste twee colletjes punten pakte. Raborenner Pieter Weening nam het initiatief op de zwaarste col, de 1150 meter hoge Alto del Collado Berjemo.

Trofee Marco Pantani

Hij kreeg onder anderen Jufre en zijn landgenoten Wout Poels en Rob Ruijgh (allebei Vacansoleil) mee. Poels kwam als eerste boven en hij won daarmee de speciale Trofee Marco Pantani.

De koplopers werden in de afzink bijgehaald door een pelotonnetje van ongeveer 25 renners, met daarbij ook Lance Armstrong. Roberts spurtte vervolgens naar de winst, ook al moest de fotofinish hem aanwijzen.

Ruijgh

Ruijgh is in het algemeen klassement de beste Nederlander op de vierde plaats. Zaterdag vervolgt de Ronde van Murcia met een individuele tijdrit over 22 kilometer.