NEW DELHI - De Nederlandse hockeyers liggen bij het wereldkampioenschap in New Delhi keurig op schema voor een plaats in de halve finales. Maar of Oranje volledig klaar is voor het grote werk is nog steeds niet helemaal duidelijk.

De ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel had vrijdagavond (plaatselijke tijd) in de eerste helft opvallend veel moeite met het nog puntloze Canada.

Pas na rust nam Nederland afstand van de nummer 11 van de wereldranglijst, die op internationale podia nog nooit een punt pakte van Oranje: 6-0. De treffers kwamen op naam van Taeke Taekema (twee), Rogier Hofman (twee), Ronald Brouwer en Rob Reckers.

Maximaal

Met de maximale score van negen punten uit drie duels staat de brigade van Van den Heuvel er in groep A uitstekend voor. Maar na drie min of meer ingecalculeerde overwinningen begint zondag voor Oranje het WK pas echt. Olympisch kampioen en titelverdediger Duitsland is dan de tegenstander.

Daarna wacht dinsdag Zuid-Korea nog in de laatste groepswedstrijd. De Aziatische ploeg leed vrijdag tegen Nieuw-Zeeland een verrassende nederlaag (1-2). Daardoor zijn de Nederlandse kansen op een plaats bij de eerste twee in de eindstand van de poule aanzienlijk gestegen.

Blok

Nederland had in de eerste helft grote moeite om het Canadese verdedigingsblok te breken. Met de strakke passing van achteruit, met name van Wouter Jolie, was weinig mis.

In de aanvalscirkel miste Oranje echter scherpte en raffinement. Vooral Ronald Brouwer liet te vaak de bal van zijn stick stuiteren. Beste kans was in het eerste kwartier voor WK-debutant Valentin Verga, die door de sterke doelman Matthew Peck van scoren werd afgehouden.

Strafcorner

Ook met de gevreesde strafcorner van Taekema wilde het niet lukken. Na zijn vier missers op rij woensdag tegen Nieuw-Zeeland (3-1) ging het ook bij zijn eerste doelpoging tegen Canada fout (redding Peck).

In de 23e minuut mocht Wouter Jolie de zware taak van Taekema voor de eerste keer bij dit WK overnemen. Zijn geslagen strafcorner was eveneens een prooi voor Peck. Daarna liep een chaotische variant evenmin succesvol af.

Verzet

Taekema brak de ban in de 41e minuut: 1-0. Het was zijn vijfde WK-treffer uit zijn tiende strafcorner in India. Kort daarna kwam Nederland uit een fraaie aanval, feitelijk de eerste van de wedstrijd, op 2-0.

Brouwer gaf het laatste tikje. Daarna was het Canadese verzet gebroken. Het veel fittere Nederland liep dankzij treffers van Rogier Hofman (twee), Rob Reckers en Taekema weg naar een toch nog uitbundige zege: 6-0.