AMSTERDAM - Ajax mag zondag in de uitwedstrijd bij Sparta weer eens laten zien dat het ook zonder Luis Suarez kan presteren. De topschutter van de eredivisie ontbreekt vanwege een schorsing in Rotterdam.

Ajax haalde eerder dit seizoen zonder de spits nog geen enkele keer een voldoende.

De Amsterdamse club was zonder Suarez in het nationale bekertoernooi nauwelijks beter dan AGOVV, FC Dordrecht en NEC.

Minder gevaarlijk

Juventus merkte vorige maand in de Europa League ook dat Ajax een stuk minder gevaarlijk is als de topschutter niet mee doet.

''Suarez is inderdaad heel belangrijk voor ons'', bevestigde trainer Martin Jol vrijdag na de training. ''Om het spannend te houden, moeten we toch zonder hem van Sparta winnen.''

Competitietreffers

Suarez scoorde in de eredivisie net zo vaak als alle spelers bij Sparta bij elkaar. Hij maakte al 26 competitietreffers en bereidde bovendien nog veertien doelpunten voor.

Ajax begint de uitwedstrijd tegen Sparta met de wetenschap dat de laatste zege op Spangen dateert van 2 oktober 2005 (1-2). Trainers Henk ten Cate en Marco van Basten vertrokken de laatste jaren na een uitwedstrijd tegen Sparta bij Ajax.

Centrumspits

Sparta was ook de enige club uit de eredivisie die de Arena dit seizoen zonder nederlaag verliet (0-0). Trainer Jol wilde vrijdag nog niet zeggen hoe hij de afwezigheid van Suarez gaat oplossen. Hij kan Miralem Sulejmani of Urby Emanuelson aan centrumspits Marko Pantelic koppelen.

Rasmus Lindgren is nog steeds geblesseerd. Hij keert waarschijnlijk volgende week voor het thuisduel met PSV terug in de selectie.