DEN BOSCH - Yuri van Gelder werkt samen met coach Boris Orlov aan zijn rentree op de turnvloer. Van Gelder, voormalig wereldkampioen ringen, zit een jaar schorsing uit naar aanleiding van het gebruik van het verboden genotmiddel cocaïne.

Donderdag werd bekend dat de strafmaat ook na beroep gehandhaafd blijft.

De beroepscommissie van gymnastiekbond KNGU is tot dezelfde conclusie en strafmaat gekomen als de tuchtcommissie eerder in oktober vorig jaar. Van Gelder is tot 13 juli geschorst.

WK Rotterdam

''Ik vind het fijn om definitief te weten waar ik aan toe ben. Omdat mijn schorsing komende zomer afloopt, kan ik me nu volledig richten op mijn comeback en de voorbereidingen op het WK in Rotterdam half oktober'', liet de voormalig 'Lord of the Rings' donderdag in een persverklaring weten.

Om een geslaagde terugkeer te realiseren, heeft sponsor De Lotto de ervaren Russische coach Boris Orlov ingeschakeld. Van Gelder, die vanwege zijn schorsing niet door de KNGU gefaciliteerd mag worden en dus ook niet kan werken met zijn vaste trainer Bram van Bokhoven, is blij met de samenwerking.

''Het is mooi dat ik gebruik kan maken van de kennis en ervaring van Boris. Zo lang mijn schorsing loopt ondersteunt hij mij met mijn trainingsprogramma. Verder heeft De Lotto het ook mogelijk gemaakt dat ik binnenkort op trainingskamp naar het buitenland kan.''

Den Bosch

Van Gelder, die afkickte in een kliniek in Schotland en nu in Den Bosch woont, kreeg daarnaast hulp van de gemeente Den Bosch. ''Naar omstandigheden gaat het oké. Ik ben aan het trainen en bezig met mijn sportieve herstel. De gemeente Den Bosch heeft mij een trainingshal aangeboden waar ik kan trainen. Behalve in de ringen train ik ook op vloer en sprong.''

De beroepszaak, waarin Van Gelder opnieuw werd bijgestaan door advocaat Cor Hellingman, was aangespannen door de Dopingautoriteit omdat de motivering niet volledig zou zijn. De beroepscommissie zag echter, zoals verwacht, geen aanleiding de strafmaat te wijzigen.