KLAGENFURT - Op bezoek bij het goedwillende maarkwaliteitsarme FC Kärnten zorgden de spelers van Feyenoord in elkgeval even voor de rust die ze zo graag willen. Dankzij een fletsezege (0-1) bekert de club verder in Europa en zal de discussie overwat er het laatste jaar allemaal fout is gegaan in elk geval tothet uitduel zondag met Roda JC verstommen.

Met de magere overwinning (2-1) van de thuiswedstrijd op zakkende Feyenoord weinig problemen. In het gammele stadionnetjewankelde de defensie donderdag alleen in het eerste kwartier. Naeen goede actie van Dirk Kuijt verschafte Thomas Buffel zijn ploegin de vijftiende minuut met de openingstreffer (0-1) nog meer adem.

Feyenoord, dat opnieuw niet kon overtuigen, had in de 36e minuutgeluk toen Van Persie zijn al verslagen doelman Edwin Zoetebier opde doellijn assisteerde. Het was overigens een van de weinige goedeacties van het talent dat met het bestuur van zijn club eenconflict heeft over een mogelijk verbeterd contract. Buffel mistevlak voor het rustsignaal een uitstekende mogelijkheid op de tweedeRotterdamse treffer.

Doelkans

Ook in de tweede helft kon FC Kärnten niet camoufleren waaromhet voorlaatste in de competitie staat. De Oostenrijkers mochtenvan Feyenoord het spel maken maar misten de geblesseerde afmakerMaric. De bezoekers uit Rotterdam mochten zich aanrekenen dat ze narust slechts één doelkans kregen. Invaller Anthony Lurling miste.

De zege op de Oostenrijkse voetbaldwerg komt voor trainer VanMarwijk wel erg gelegen. De oefenmeester raakt steeds meerverstrikt in een web dat hij rond zijn eigen persoon heeft latenspannen. Hij heeft bij Feyenoord veel te weinig met zijn vuist optafel geslagen en loopt daardoor het risico dat hij bij aanhoudendslechte resultaten wordt geslachtofferd.

Natuurlijk treft ook Van Marwijk blaam voor de vrije val waarinde club sinds de winst van de UEFA-beker anderhalf jaar geledenverkeert. Feyenoord figureert onder de huidige trainer al drie jaarin de nationale kampioenstrijd. Aantrekkelijke spelers alsLeonardo, Pardo en Song verdwijnen uit beeld, haast geen voetballerheeft onder Van Marwijk de laatste drie jaar progressie geboekt.

Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Brett Emerton en BonvantureKalou mochten gelijktijdig vertrekken en je hoorde Van Marwijk ookniet zeggen dat Feyenoord in plaats van de zoveelste aanvaller(Dankzo Lazovic) beter Pascal Bosschaart en Danny Landzaat hadkunnen kopen. Van Marwijk was altijd loyaal aan de clubleiding.

Onmogelijke opgave

De trainer staat voor een welhaast onmogelijke opgave. Hij moetmet zijn huidige selectie de wensen van het ongeduldige legioeninlossen. Van Marwijk moet het dan ook vreselijk hebben gevondendat voorzitter Jorien van den Herik en Rob Baan in de aanloop naarhet duel in Klagenfurt om zich heen trapten. De preses wilde devele miskopen van Baan niet verdedigen. De technisch directeurprobeerde op zijn beurt zijn straatje schoon te vegen en bracht vanMarwijk en enkele spelers in diskrediet.

Het sierde Van Marwijk dat hij zich in de aanloop naar het duelin Oostenrijk niet in het moddergevecht mengde. De coach beseftedat zijn elftal behoefte heeft aan rust. Die krijg je alleen doorgoede resultaten. Alleen daarom was voor Van Marwijk de zege, hoemager dan ook, op FC Kärnten belangrijk. Maar wat is rust alskomende zondag in Kerkrade niet bij Roda JC wordt gewonnen? Danbegint alles opnieuw en zal ook Van Marwijk misschien eens moetenzeggen waarom het huidige Feyenoord in zijn ogen niet sterk genoegis om in de nationale competitie en de UEFA-beker voor eenhoofdprijs te strijden.