GRONINGEN - Sponsor en oud-bestuurslid Jans Norder moet 750.000 euro betalen aan BV Veendam. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Groningen donderdag beslist.

De noodlijdende eerstedivisieclub, die het kort geding had aangespannen, krijgt daarmee minder geld dan de geëiste 1,385 miljoen euro, maar lijkt behoed voor een faillissement.

Volgens de rechter moet Norder de sponsorovereenkomst die hij met Veendam voor het seizoen 2009/2010 is aangegaan, nakomen.

Het bedrag moet binnen twee dagen aan de club worden betaald. Doet Norder Consultancy dat niet, dan moet moederbedrijf Norder Beheer 375.000 euro schadevergoeding aan BV Veendam betalen. Jans Norder kan privé niet aansprakelijk worden gesteld, zo bepaalde de rechter.

Seizoen afmaken

De voetbalclub kan met het geld in ieder geval het huidige seizoen afmaken, zegt vice-voorzitter Hans Klopstra van BV Veendam. De club wil op korte termijn rond de tafel met Norder om over de betaling te praten. Volgens Klopstra is Veendam inmiddels in gesprek met nieuwe sponsors.

Complex

Norder zal maandagochtend een reactie geven op de uitspraak. Hij heeft tot maandagavond de tijd om zijn schuld te voldoen. ''Wij vinden de uitspraak zodanig complex dat onze jurist komend weekeinde gaat bepalen hoe onze stappen eruit zien'', liet Frank Duut, woordvoerder van Norder, donderdag weten.