NEW DELHI - De Nederlandse hockeyers hebben woensdag in New Delhi ook de tweede groepswedstrijd bij het wereldkampioenschap gewonnen.

Oranje was met 3-1 te sterk voor Nieuw-Zeeland, de nummer acht van de wereldranglijst. De Nederlandse treffers kwamen op naam van Taeke Taekema, Ronald Brouwer en Jeroen Hertzberger.

Taekema bracht zijn WK-totaal in India op vier treffers. Maandag scoorde hij drie keer in de openingswedstrijd tegen Argentinië (3-0).

Zonder puntverlies

Nederland is in poule A de enige ploeg die na twee speelronden nog zonder puntverlies is. Oranje speelt vrijdag in de derde groepswedstrijd tegen het nog puntloze Canada.

In het duel met Nieuw-Zeeland, dat het WK in New Delhi was begonnen met een zege van 3-2 op Canada, gebeurde vanaf de eerste minuut meteen van alles.

Al na 40 seconden was doelman Guus Vogels zijn ongeslagen status kwijt. Aanvoerder Phillip Burrows, speler van HC Rotterdam, profiteerde van een foutje bij centrale verdediger Wouter Jolie, 0-1.

Snelle gelijkmaker

Binnen een minuut was het alweer gelijk. Ronald Brouwer tikte de bal van dichtbij in, nadat doelman Kyle Pontifex een schot van Teun de Nooijer zwak had weggewerkt. Nederland speelde in dezelfde opstelling als tegen Argentinië, met Teun Rohof opnieuw op de tribune.

Strafcorner

In de zevende minuut mocht Taekema aanleggen voor zijn eerste strafcorner. Hij knalde meteen raak, 2-1. De centrale verdediger verloor daarna echter snel zijn indrukwekkende score in New Delhi van 100 procent uit strafcorners. Hij trof uit zijn tweede (over) en derde korte hoekslag (naast) geen doel.

Aanvaller Jeroen Hertzberger was in de 27e minuut wel succesvol. De vleugelspits van HC Rotterdam strafte een foutje van Ben Collier, speler van Kampong, koelbloedig af, 3-1.

Slordig

Nederland kon ook in de tweede helft niet echt domineren. Doelman Vogels moest evenals voor de rust een paar keer redding brengen. Dankzij de bij vlagen weergaloze aanvoerder Teun de Nooijer mocht Taekema binnen tien minuten opnieuw twee keer aanleggen. Doelman Pontifex was het Nederlandse kanon evenwel bij beide strafcorners de baas.

In de slotfase kwam het slordige Oranje nog gevaarlijk onder druk te staan. Door een afgekeurde goal en een haperende strafcorner bij Nieuw-Zeeland bleven de 'Black Sticks' op veilige afstand.