AMSTERDAM - Thomas Dekker is voor twee jaar geschorst voor het gebruik van doping. Dat heeft de wielerbond van Monaco, die de Noord-Hollander zijn proflicentie verstrekte, woensdag laten weten.

De UCI zou in beroep kunnen gaan tegen het voorstel van de wielerfederatie van Monaco, maar dat is niet waarschijnlijk. Dekker legt zich in ieder geval neer bij de straf, meldde zijn advocaat Hans van Oijen.

Doping

Dekker, die op 1 juli 2009 hoorde dat bij een hertest van een urinestaal uit 2007 verboden producten waren aangetroffen, fietste destijds op een Monegaskische licentie.

Op 30 september bleek dat ook de uitslag van de contra-expertise in het nadeel van de Noord-Hollander was uitgevallen. Hij werd door zijn ploeg Silence-Lotto per direct op straat gezet.

De fatale controle dateerde overigens van de tijd dat hij nog voor Rabobank uitkwam. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli 2009.

'Geflikt'

Dekker ontkende in eerste instantie en meende 'geflikt' te zijn. De UCI had besloten vanwege afwijkende bloedwaarden over te gaan op een hercontrole van oude urinestalen.

Bij een eerste controle in 2007 was niets verkeerds gevonden, maar bij de hercontrole werden nieuwe door het antidopingbureau WADA uitgeschreven criteria gehanteerd waardoor de renner wel positief was.

Na de uitslag van de contra-expertise gaf Dekker alsnog toe het bloeddopingmiddel epo te hebben gebruikt. Hij kondigde aan zijn loopbaan na zijn schorsing te willen vervolgen.

Hard werken

Via zijn advocaat Van Oijen gaf Dekker woensdag een korte reactie.

''Ik heb kennis genomen van de beslissing en berust erin. Ik ga hard werken aan een terugkeer in het peloton op 1 juli 2011.''

Boete

Dekker (25) riskeert ook nog een forse boete. In 2007 introduceerde de UCI een verklaring waarin renners op straffe van een jaarsalaris beloven zich niet met doping in te laten.

Over die verklaring loopt een zaak bij het CAS tussen de UCI en de Kazachstaanse wielrenner Aleksandr Vinokoerov.

Mocht het internationaal sporttribunaal CAS de rechtsgeldigheid van het document erkennen zal Vinokoerov moeten betalen en heeft dat wellicht consequenties voor dopingzondaars na hem.