DEN HAAG - Sven Kramer, Mark Tuitert en Nicolien Sauerbreij zijn woensdag in Den Haag benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De drie winnaars van een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen kregen het bijbehorende lintje in de Ridderzaal opgespeld door demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De schaatsers Kramer en Tuitert vierden successen op de schaatsbaan van Vancouver. Kramer werd olympisch kampioen op de 5 kilometer, Tuitert op de 1500 meter.

Snowboardster Sauerbreij pakte een gouden plak op de parallel reuzenslalom.

Wüst

Ireen Wüst, die ook goud won in Vancouver, had de koninklijke onderscheiding vier jaar geleden al gekregen nadat ze in Turijn goud had gewonnen op de 3 kilometer.

De schaatsster kreeg daarom woensdag van Klink een gratis vliegles aangeboden.

Minister Klink ''Helaas kun je een koninklijke onderscheiding niet twee keer krijgen, maar we willen jou niet met lege handen laten gaan. We hebben begrepen dat je het leuk vindt om te vliegen, dus daarom hebben wij een proefles voor jou geregeld.''

Superstrots

Nicolien Sauerbreij is supertrots nadat ze een lintje opgespeld had gekregen. ''Dit zijn bijzondere dagen'', zei de snowboardster. ''Dit zal ik niet vaak meer meemaken. Het is allemaal heel mooi.''

Sauerbreij stapte na het opspelden van het lintje door demissionair minister Ab Klink (Sport) in de bus om naar de koningin te gaan. ''Ik ben niet zenuwachtig, maar het is wel een apart moment. Ik ga haar in ieder geval bedanken voor de fax die ze mij heeft gestuurd.''

Tuitert

Mark Tuitert genoot eveneens. ''Dit is echt heel speciaal. Ik ben trots dat ik een lintje heb gekregen'', aldus de winnaar van het goud op de 1500 meter.

Ook Sven Kramer nam het lintje met een lach op zijn gezicht in ontvangst, maar de teleurstelling is na het missen van het goud op de 10 kilometer en voor de ploegachtervolging bij hem nog niet verdwenen. ''Ik blijf een dubbel gevoel houden.''

Jac Orie

Jac Orie werd uitgeroepen tot de beste Nederlandse coach bij de Olympische Spelen in Vancouver.

De schaatscoach van de Control-ploeg kreeg van een jury van de sportkoepel NOCNSF de voorkeur boven Maarten Sauerbreij, vader en coach van snowboardster Nicolien, en TVM-coach Gerard Kemkers.

Perfect

De drie kregen respectievelijk een gouden, zilver en bronzen medaille omgehangen.

Orie leidde Mark Tuitert naar goud, Annette Gerritsen naar zilver en Laurine van Riessen naar brons.

''Hij heeft zijn ploeg perfect gemanaged en is bij tegenslag rustig gebleven'', aldus de jury.

Lintje voor Olympiërs