WENEN - Het Weense laboratorium Humanplasma, dat wordt gezien als het centrum van een groot dopingnetwerk, heeft dinsdag teruggeslagen door voor het eerst namen te noemen van de verantwoordelijke betrokkenen.

Het gaat volgens het bedrijf maar om drie man: Walter Mayer (biatlon), Stefan Matschiner (wielrennen) en Martin Kessler (roeien).

''Tussen eind 2003 en begin 2006 hebben deze drie personen - en alleen zij - geregeld dat ongeveer dertig atleten bloed zijn komen afstaan'', stond in de verklaring.

Bloed teruggegeven

Het bloed werd bewaard en op een later tijdstip, ter verbetering van de sportprestatie door een groter uithoudingsvermogen, via een infuus teruggeven.

Mayer was bondscoach van de Oostenrijkse biatleten en langlaufers. Hij werd geschorst na de Olympische Spelen van Turijn, toen de bloeddoping op grote schaal aan het licht kwam door een inval van de Italiaanse politie.

Matschiner was de manager van de inmiddels gestopte wielrenner Bernhard Kohl. Deze gaf een jaar geleden toe klant te zijn geweest van de Weense bloedbank. Ook roeicoach Kessler werd in Oostenrijk al lang verdacht van ongeoorloofde praktijken.

Volstrekt legaal

Mayer en Kessler benaderden Humanplasma in 2003 als eersten. ''Ze hielden vol dat bloeddoping volstrekt legaal was en al heel lang een algemeen gebruik.'' Matschiner sloot twee jaar later aan.

''Hun organisatie maakte de afspraken en deed de coördinatie. Ze begeleidden de atleten bij de bloedtransfusies, haalden de concentraten op en zorgden ervoor dat die werden geïnjecteerd voor de wedstrijden'', aldus de verklaring van de Weense firma.

In tegenstelling tot wat Karl Stoss, de voorzitter van het Oostenrijks olympisch comité, onlangs in een ZDF-uitzending beweerde, ontkende Humanplasma dat er Duitse sporters betrokken waren bij de affaire.

Geen complete lijst

Woordvoerster Michaela Eisler weigerde eventuele andere nationaliteiten en individuele sporters te noemen. Volgens haar bestaat er niet eens een complete lijst. Ze bevestigde wel dat het niet alleen om wintersporters handelde.

Het Oostenrijkse blad Sportwoche onthulde vorig jaar dat het om zeven landen en zes disciplines, waaronder wielrennen en roeien, gaat.

Volgens Eisler is Humanplasma in 2006 na de Winterspelen gestopt met de hulp bij bloeddoping, omdat werd ingezien dat het fout was.

''We hebben onze verantwoordelijkheid genomen voor ons verleden. Maar het enige dat mensen zich uiteindelijk nog weten te herinneren is de naam Humanplasma.''